Zatvori
Poslovni Puls
08/12/2014

Od iduće godine malim poduzetnicima dostupni krediti uz kamatu do 3 posto

Ministarstvo poduzetništva i obrta potpisalo je danas s poslovnim bankama ugovore o poslovnoj suradnji u programu Kreditom do uspjeha 2014...

Ugovori su potpisani za mjeru „Kreditom do uspješnog poslovanja“ u kojoj će Ministarstvo subvencionirati kamate na kredite poslovnih banaka kako bi malim poduzetnicima omogućili što povoljnije zaduživanje.

„Pokrenuli smo ovaj program kako bismo poduzetnicima omogućiti lakši pristup financiranju i poboljšali njihovu likvidnost. Želja nam je da naši poduzetnici postignu višu razinu standarda kvalitete proizvoda i usluga, ali i da mogu nesmetano nastavljati poslovne aktivnosti, uspostaviti dugoročnu financijsku ravnotežu te zadržati stabilnost i uspješnost poslovanja“, poručio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.U mjeri „Kreditom do uspješnog poslovanja“ , namjena kredita je financiranje tekuće likvidnosti i trajnih obrtnih sredstava, a u njoj sudjeluju 22 hrvatske banke. Program će se provoditi kroz naredne četiri godine ili do kraja iskorištenja kreditnog potencijala.

Ministar Maras je kazao kako očekuje da će kroz novi kreditni program namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima biti izdano oko 1500 kredita vrijednosti oko 300 milijuna kuna pri čemu će Ministarstvo osigurati sredstva za subvencioniranje kamate u iznosu od 5 %.

„Visina kredita za poduzetnike iznosit će od 30.000 do 200.000 kuna, a najznačajnije je to da njihova konačna kamatna stopa ne smije biti viša od tri posto“, kazao je Maras. Osim subvencioniranje kamate, kao instrument osiguranja za dobivanje kredita moći će se koristiti i jamstva Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).

"Za razliku od prijašnjih mjera prema kojima poduzetnici za dobivanje jamstva nisu mogli imati porezni dug prema državi, sada je to moguće. Oni koji imaju nepodmireni porezni dug prema državi, uz uvjet da on iznosi najviše do 50 % ukupno traženog iznosa kredita, moći će iskoristiti ovu mjeru“, poručio je Darko Liović, predsjednik uprave HAMAG-BICRO-a, dodajući da je Vlada nedavno usvojila te promjene te da su spremni za izdavanje kredita. „Ova mjera je do sada možda najznačajnija mjera za poboljšanje likvidnosti poduzeća“, zaključio je Liović.

Osim mjere namijenjene povećanju likvidnosti, program Kreditom do uspjeha uključuje i mjeru za konkurentnost gdje se kreditiraju kupnja, izgradnja, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata te kupnja nove opreme ili novog dijela opreme. Za obje mjere očekuje se izdavanje oko 2000 kredita sa subvencioniranom kamatom.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram