Uvijek inspirirani ulagač Nenad Bakić objavio je zanimljivi post na svom Facebook profilu u kojem otkriva recept za “radikalno popravljanje Hrvatske”…

“Naime, država bi odvojila 80 mil. eura da podijeli 100.000 grantova po 800 eura za putovanje (produženi vikend) u određene gradove EU: Beč, Pariz, Prag, Amsterdam, London, Stockholm, Kopenhagen. Građani bi sami sufinancirali s po 100 eura (da se proberu motiviraniji). To se čini puno, ali je jako malo s obzirom na to koliko nam svaki mjesec sprže neodgovorni političari lošim upravljanjem ili odsustvom upravljanja (koliko je skupo odgađanje oporavka, a samo zato da stranački uhljebi i uža izborna baza ne bi bila pod stresom zbog njih?). Uvjet za sudjelovanje bi bio da građanin u zadnjih 10 godina nije putovao u Zapadnu Europu (osim eventualno u šoping izlete do najbližih zemalja).

To su sve gradovi do kojih leti CA i s njima bi se za ovakve volumene mogla zasigurno dogovoriti low-cost varijanta, recimo 100 eur za povratnu kartu. Za ostatak bi našao pristojan smještaj, te platili obilasci kulturnih znamenitosti, ali još više značajnim simbola suvremenosti / blagostanja. Kao što vidite, svi ovi gradovi su na rijekama i nude i one zgodne brodske turističke ture, koje bi bile obavezne (jer naročito dobro prikazuju blagostanje, suvremenost i normalnost života).

Nakon takvog putovanja tim građanima, A I SVIMA KOJIMA BI ONI PRIČALI, bi bilo znatno teže ‘prodavati bureke’ o ‘propasti svijeta’, ‘krizi kapitalizma’, ‘svijetloj budućnosti eko-održivog socijalizma’, ‘nemogućnosti promjena’ itd., a koje su osnovna potka djelovanja praktički svih naših političkih aktera.

Iako u načelu ‘narod zaslužuje upravo takvu vlast kakvu ima’, jasno da se narod i ‘vlast’ sinhrono mijenaju, nekad je jedan, nekad duri korak ispred, a ovime bi narod skočio dva koraka ispred i onda bi ‘vlast’ morala napraviti 3.

Naravno, projekt se može i proširiti tako da 10.000 otputuje u Kinu i Singapur!

A o transformacijskoj moći putovanja možemo lako vidjeti na zadnjem ‘IT’ putovanju naše Vlade. Znali su oni da postoji video-chat, ali vidjeti to u živo! Možda uskoro i instaliraju Skype na svoje uređaje”, završava Bakić.