Zatvori
Poslovni Puls
03/10/2014

MMF: Svjetsko gospodarstvo se oporavlja sporije od očekivanja

Ravnateljica Međunaroodnog monetarnog fonda Christine Lagarde izjavila je u četvrtak kako je svjetsko gospodarstvo na točki infleksije sa slabijim trendom oporavka nego što se to očekivalo. Pritom je pozvala na provođenje odvažnijih mjera i ulaganje multilateralnih nastojanja da se dade novi poticaj...

Govoreći pred studentima Sveučilišta Georgetown kao da je dala naznake o čemu će biti govora prilikom njezina skorašnjeg obraćanja na godišnjem sastanku predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. Lagarde je istaknula kako je svjetsko gospodarstvo slabije nego što je predviđeno te da bi najbolje bilo imati i skromnija predviđanja za narednu godinu s obzirom na smanjena očekivanja.

Među naprednim gospodarstvima najjači skok imat će SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, nešto skromniji trebao bi biti zabilježen u Japanu, a najslabije će biti u Europi. Dodala je kako će gospodarstva u nastajanju i razvoju, gdje glavnu ulogu ima azijska regija na čelu s Kinom, nastaviti imati glavnu riječ u globalnim aktivnostima no sa sporijim tempom nego prije.

''Šest godina nakon početka krize imamo prilike vidjeti kako se nastavlja slabljenje u svjetskom gospodarstvu.'' - istaknula je Lagarde.

Dodatno je naglasila kako se i dalje nad normalizacijom monetarne politike, koje je vremenski neusklađena, nadvija taman oblak, posebice u naprednim gospodarstvima te prijeti potencijalno prelijevanje na druge zemlje diljem svijeta. Pozvala je pritom Federalne rezerve da održavaju aktivnu komunikaciju s tržištem kada je riječ o izlasku iz monetarnog usporavanja.

Lagarde je podvukla važnost oko rastućih geografskih tenzija koje predstavljaju rizik za svjetsko gospodarstvo, posebice ako bi daljnja eskalacija sukoba u Ukrajini mogla utjecati na cijene roba, financijsko tržište i trgovinu. Širenje epidemije ebole također bi moglo predstavljati značajan rizik za regiju te čitav svijet ukoliko se ne bi na ispravan način riješavala.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram