Zatvori
Poslovni Puls
07/07/2014

Lagarde: Postojeći gospodarski rast nije dovoljan

Globalna gospodarska aktivnost trebala bi ojačati u drugoj polovini ove godine te ubrzati u 2015., iako bi zamah mogao biti slabiji nego što se očekivalo, izjavila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, signaliziravši blago smanjenje MMF-ovih procjena rasta koje će biti objavljene krajem mjeseca...

Ažurirane globalne gospodarske prognoze MMF-a, koje se očekuju krajem ovog mjeseca, bit će "samo malo drugačije" od prognoza objavljenih u travnju, rekla je Lagarde u nedjelju na jednoj ekonomskoj konferenciji u južnoj Francuskoj.

U travnju je MMF predvidio da će globalno gospodarstvo porasti za 3,6 posto u 2014. i 3,9 posto u 2015.

Lagarde je kazala i da blage politike središnjih banaka mogu imati samo ograničen utjecaj na potražnju, te da bi zemlje trebale povećati gospodarski rast kroz ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvo, pod uvjetom da njihovi dugovi ostanu održivi.

"Globalna aktivnost raste ali bi zamah mogao biti slabiji nego što smo očekivali jer je potencijalni rast slabiji a investicije su i dalje prigušene", poručila je.

Lagarde je zatražila poduzimanje većih javnih investicija, rekavši da "investicijski deficit" kako u javnom tako i u privatnom sektoru pritišće rast prema dolje u većini zemalja.

"Unatoč brojnim odgovorima na krizu, oporavak je skroman, naporan, krhak, a mjere za poticanje potražnje, unatoč dobroj volji središnjih banaka, imaju svoje granice. Stoga moramo poduzeti korake kako bismo pojačali napore za jačanje rasta. Ovo je prilika da se u brojnim zemljama ponovo pokrenu investicije, bez ugrožavanja održivosti javnih financija", rekla je na konferenciji.

Lagarde je nekoliko puta u svom govoru istaknula i da, iako bi sada moglo biti vrijeme za neke zemlje da povećaju javne investicije, da si one to ne mogu priuštiti.

Nakon prvog tromjesečja, koji je bio razočaravajući, danas američko gospodarstvo bilježi oporavak, istaknula je, dodavši da bi njegov rast trebao ubrzavati sve dok Fed uredno povlače svoje monetarne poticaje te dok postoji precizni srednjoročni proračunski okvir.

Eurozona polako izlazi iz recesije, te je ključno da zemlje nastave provoditi reforme, uključujući i dovršetak bankarske unije, rekla je.

Lagarde je dodala da MMF ne očekuje "brutalno" usporavanje u Kini. "Gledajući azijska gospodarstva u nastajanju, a posebice Kinu, ne očekujemo veliko usporavanje već prije lagano usporavanje rasta koje je postalo održivije i za koji očekujemo da će u ovoj godini iznositi 7 do 7,5 posto", zaključila je Lagarde, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram