Zatvori
Poslovni Puls
27/05/2014

Zbog velikog onečišćenja zraka Kina se okreće "čistoj" energiji

Najviše kinesko tijelo za gospodarsko planiranje počelo je poticati na investiranje društvenog kapitala u 80 projekata, što je posljednji korak u vraćanju privatnih fondova u infrastrukturne investicije. To je također i pokušaj da se dade nova doza vitalnosti gospodarstvu...

Popis projekata, kojeg je u srijedu na svojoj web-stranici objavila Nacionalna komisija za razvoj i reforme, pokriva izgradnju i upravljanje željeznicama, cestama, lukama, vjetrenjačama i naftovodima. Otvaranje ovih sektora prema društvenom kapitalu ubrzat će promjene u investiranju i financijskom režimu te izvore investicija učiniti raznolikijima. Većina ovih sektora bila je dominantno ovisna o državnom kapitalu te nedostupna privatnim i inozemnim investitorima.

U službenom priopćenju na stranicama Nacionalne komisije za razvoj i reforme stoji kako je društveni kapital dobrodošao za sudjelovanje u izgradnji i upravljanju tih objekata kroz zajednička ulaganja, u potpunosti financirane subjekte ili franšizno poslovanje.

Xu Hongcai iz kineskog Centra za međunarodnu gospodarsku razmjenu, uvjeren je kako će procesi urbanizacije i modernizacije imati velike koristi od sredstava koja nisu dio javnih fondova kroz optimizaciju strukture investicija.

Kina se okreće čistoj energiji poput prirodnog plina da bi se nosila s onečišćenjem zraka te poboljšala kvalitetu života svojega stanovništva, a u službenom priopćenju stoji da će vlada pokrenuti još više infrastrukturnih projekata koji nisu navedeni na web-stranici.

Liu Yijun sa Sveučilišta za naftu i rudarstvo, ističe kako je naftna industrija imala previsok prag za privatne investicije, no da će otvaranje izgradnje naftovoda riješiti probleme s nedostatkom kapitala.

Xu je dodao kako će oko 80 projekata biti probno i u cilju privlačenja društvenog kapitala te kako bi se donijeli najbolji zakoni i regulative vezane uz čitav ovaj proces. Istaknuo je kako će više investicija takvog tipa stabilizirati gospodarstvo, ali da se s druge strane ne može učiniti mnogo kada je riječ o potrošnji i izvozu. Ovaj bi projekt po njegovu mišljenju trebao pomoći i prezasićenim sektorima poput primjerice industrije željeza, cementa i stakla.

Kina se nalazi u tranziciji, teži novom modelu rasta koji je manje ovisan o izvozu i ulaganjima, a više o domaćoj potrošnji. Rezultat toga je usporavanje gospodarskog rasta u posljednje dvije godine s 7,4% zabilježenih u prvom tromjesječju ove godine.

Prema podacima Državnog ureda za statistiku privatni sektor prošle je godine zabilježio 63% ulaganja u nekretnine. Nacionalna komisija za razvoj i reforme istaknula je kako vlada mora pojednostavniti pregled i postupak odobrenja te ojačati nadzor kako bi stvorio okoliš za pravednu konkurenciju, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram