Zatvori
Poslovni Puls
30/04/2014

Svjetska banka Hrvatskoj odobrila zajam od 150 milijuna eura

Ministar financija Slavko Linić potpisat će ugovor sa Svjetskom bankom o drugom zajmu za razvojnu politiku gospodarskog oporavka u iznosu od 150 milijuna eura. Svrha je zajma podržati Vladine napore u ubrzavanju održivog gospodarskog oporavka - i to putem konsolidacije javnih financija i jačanja ulagačke klime...

Svjetska banka je odobrila zajam od 150 milijuna eura Hrvatskoj kao potporu naporima hrvatske vlade za ubrzavanje održivog gospodarskog oporavka putem konsolidacije javnih financija i jačanja unvesticijske klime.

Zajam koji je odobrio odbor direktora Svjetske banke usmjeren je na dva područja, priopćila je banka. Prvo je fiskalna konsolidacija kroz prilagodbe potrošnje u područjima državne administracije, zdravstve, mirovina i socijalne skrbi. Drugo područje koje treba podržati ovaj zajam je poboljšanje poslovnog okruženja i smanjenje sudjelovanja države u korporativnom sektoru.

Svjetska banka navodi kako su hrvatske vlasti već poduzele mjere za jačanje fleksibilnosti tržišta rada, smanjivanje administrativnih i regulatornih prepreka za poslovanje, ubrzavanje privatizacije državnih tvrtka te jačanje okvira za inovacije.

"Ohrabreni smo da hrvatske vlasti napreduju sa strukturalnim reformama u oblasti rada, mirovina, zdravstva i socijalne skrbi kao i oblasti investicijske klime. To će pomoći da se smanji proračunski deficit, potakne stvaranje radnih mjesta, produktivnost i društvena kohezija", rekao je Mamta Murthi, regionalni direktor u Svjetskoj banci za središnju Europu i baltičke zemlje, prema priopćenju.

Željeli bismo ohrabriti vlasti da ubrzaju i prodube reforme po proceduri prekomjernog deficita Europske unije kako bi se ubrzao gospodarski oporavak, dodao je.

Od uključenja u Svjetsku banku 1993. Hrvatska je dobila od Svjetske banke za 50 projekata oko 3,3 milijarde dolara zajmova te 52 donacije u vrijednosti od 70 milijuna dolara, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram