Zatvori
Poslovni Puls
25/04/2014

Hoće li MMF spasiti Ukrajinu od bankrota?

Međunarodni monetarni fond (MMF) odlučit će 30. travnja hoće li odobriti sveobuhvatan paket pomoći Ukrajini koji bi tu zemlju trebao spasiti od stečaja, dok raste napetost između Ukrajine i susjedne Rusije, rekao je u četvrtak glasnogovornik te novčarske ustanove...

MMF koji su u pomoć pozvale prijelazne vlasti u Kijevu, dao je koncem ožujka predsuglasnost za zajam vrijedan 14 do 18 milijarda dolara na dvije godine, popraćen drastičnim mjerama štednje, koji sada moraju potvrditi zemlje članice fonda.

"Dovršavamo proceduru nužnu za donošenje odluke upravnog vijeća (u kojemu je zastupljeno 188 članica MMF-a) koje će se sastati 30. travnja", rekao je glasnogovornik MMF-a Gerry Rice na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu.

Glasnogovornik nije dodao kolika bi točno bila vrijednost paketa pomoći ali je izvor blizak tom pitanju rekao za AFP da bi ona iznosila 17 milijarda dolara.

Taj će se iznos uvećati za prinose međunarodne zajednice kako bi se pokrile financijske potrebe Ukrajine koje se procjenjuju na 27 milijarda dolara na dvije godine.

Dok prijeti opasnost oružanog sukoba s Rusijom, Rice je rekao da politička situacija neće spriječiti MMF da se zauzme za Ukrajinu.

Po riječima glasnogovornika, MMF i dalje u svojim analizama ubraja Krim u ukrajinsko gospodarstvo, premda je Rusija tu pokrajinu pripojila na spornom referendumu.

Krim je "uvršten u podatke kojima se koristimo za Ukrajinu", rekao je Gerry Rice, dodajući da je udio njegova gospodarstva u ukrajinskom BDP-u 3,7 posto, prenosi Reuters.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram