Zatvori
Poslovni Puls
14/04/2014

Tedeschi: Nema ulaganja zbog birokracije i neučinkovite administracije

Predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi oštro je kritizirao administraciju premijera Zorana Milanovića u intervjuu Reutersu. Milanovićev osobni prijatelj kaže kako je "poslovna klima u Hrvatskoj općenito neprijateljska za ulagače zbog prekomjerne birokracije, neučinkovite administracije i čestih izmjena propisa"...

"Također, Hrvatskoj nedostaje ljudi s dobrim upravljačkim vještinama, i u privatnom i u javnom sektoru", rekao je Emil Tedeschi novinarima Reutersa.

Unatoč tako lošim uvjetima poslovanja, kakve nudi Hrvatska, Tedeschom i njegovoj Atlantic grupi ide jako dobro. Reuters piše da Atlantic grupa ove godine očekuje rast prodaje od gotovo osam posto, potpomognut potražnjom u zapadnoj Europi i distribucijskim poslovima. Osim toga, Tedeschi je za Reuters izjavio i da planira ove godine u Hrvatskoj graditi novu tvornicu, vrijednu 120 milijuna kuna. Trebala bi početi s radom u prosincu ove godine, a vjerojatno je da će gotovo isključivo proizvoditi za tržište EU-a i SAD-a.

"Nakon procjenjivanja toga trebamo li započeti novu proizvodnju u Njemačkoj, Sloveniji ili Hrvatskoj, zaključili smo da je, u pogledu troškova, domaće tržište ipak najbolja opcija za ulaganje", kaže Tedeschi.

Reuters podsjeća da je Atlantic grupa jedna od rijetkih izvozničkih kompanija u "urušenom hrvatskom gospodarstvu", da je prisutna na više od 30 tržišta - najviše u zapadnoj Europi, na Balkanu i u Rusiji - te da ima pet proizvodnih pogona na Balkanu i u Njemačkoj.

"Naše najjače tržište u pogledu rasta je Rusija, ali trenutna situacija u Ukrajini nam ne pomaže. Očekujemo da ćemo nastaviti iznadprosječno rasti u pojedinim zemljama u zapadnoj Europi, poput Njemačke, Švedske i Španjolske", ističe Tedeschi u intervjuu za Reuters.

Atlantic grupa očekuje stopu rasta prodaje od gotovo osam posto, u odnosu na 2,5 posto rasta prošle godine, pri čemu bi, prema očekivanjima predsjednika Uprave, prodaja vlastitih proizvoda trebala porasti između tri i četiri posto.

Tedeschi je rekao i da Atlantic grupa ubire plodove jer se 10 godina pripremala za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

"Postali smo spremni za natjecanje na domaćem i inozemnom tržištu te smo stoga uvjereni u dobru izvedbu u budućnosti", zaključio je Tedeschi za Reuters.

Izvor: Reuters/T-Portal

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram