Zatvori
Poslovni Puls
10/04/2014

Europi prijeti velika deflacija?

Američki ministar financija Jacob Lew upozorio je danas eurozonu da vodi računa o opasnosti deflacije, pojačavajući pritisak na europske vlasti i Europsku središnju banku da podupru gospodarski rast...

"Moraju jako budno pratiti rizike slabe potražnje i deflacije", kazao je Lew za televiziju CNBC.

Nekoliko dana uoči sastanka ministara financija i guvernera skupine G20 u Washingtonu, na kojem će se razgovarati o stanju u svjetskom gospodarstvu, Lew je ustvrdio da bi zemlje s velikim proračunskim i trgovinskim viškovima trebale učiniti više kako bi potaknule potražnju i i pomogle zemljama s deficitima.

"U Europi u cjelini stopa rasta vrlo je skromna, rizik deflacije zabrinjava puno ljudi", rekao je američki ministar financija, prenosi CNBC.

"Postoji problem potražnje u svijetu i postoji problem potražnje u Europi", istaknuo je.

"Nekoliko zemalja moglo bi učiniti više, Njemačka očito spada među zemlje s viškovima", dodao je.

Podsjetio je da bi veća ulaganja u infrastrukturu mogla potaknuti potražnju, što bi neutraliziralo deflatorne pritiske povezane sa slabim gospodarskim rastom.

Lewovo upozorenje nadovezalo se na jučerašnji poziv glavnog ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Oliviera Blancharda Europskoj središnjoj banci (ECB) da uskoro poduzme mjere kako bi suzbila iznimno nisku inflaciju, koja bi mogla poništiti oporavak eurozone.

ECB je već proučio raspoložive opcije, uključujući negativne kamatne stope i kvantitativno ublažavanje po uzoru na ono američkog Feda, podsjeća Blanchard.

"Mislim da bi ih trebalo sve razmotriti i znam da ECB to čini", kazao je. "I nadamo se da će ih primijeniti čim budu tehnički spremni", dodao je.

"Treba učiniti sve kako bi se izbjegla" deflacija, zaključio je dužnosnik MMF-a, prenose agencije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram