Zatvori
Poslovni Puls
04/04/2014

Rusiji sve više smeta dominacija Vise i MasterCarda

U Rusiji se odavno govori o tome da je hegemonija sustava Visa i MasterCard na ruskom tržištu vrlo loša stvar. Centralna banka RF je pokušavala umanjiti utjecaj tih korporacija još mnogo prije događaja u Ukrajini. Visa i MasterCard čine oko 80-90% ukupnog broja kartica. Naravno, centar koji upravlja tim karticama nalazi se izvan zone koju kontrolira Rusija...

Sustav mora biti pod državnom kontrolom, smatraju bankari. Recimo, Banka Moskve podržava ideju o formiranju nacionalnog sustava platnih kartica kao instrumenta za osiguranje nacionalne ekonomske i informacijske sigurnosti. „Nama se čini da je najbolje da se takav sustav formira pod rukovodstvom i na bazi CB RF“, izjavio je član upravnog odbora Banke Moskve Sergej Mednov. Prema njegovim riječima, „CB RF bi trebala nastupiti kao nacionalni platni i klirinški centar jer, prema našem mišljenju, ima svu potrebnu tehničku i pravnu osnovu za to“. CB je i namjeravala do 1. lipnja 2014. osnovati centar za obradu transakcija ostvarenih u Rusiji. To ne bi samo povećalo nacionalnu sigurnost, već bi donijelo i dodatni prihod CB (platni sustavi bi morali dijeliti svoj prihod sa Centralnom bankom).

U Rusiji se trenutno osim međunarodnih platnih sustava koristi i oko 20 lokalnih sustava, koji su većinom mali. Velika su samo dva. Prvi je UnionCard – jedan od prvih ruskih platnih sustava stvoren još 1993. U njega ulazi oko 300 financijskih ustanova. Drugi je platni sustav Zlatna kruna, koji objedinjuje preko 500 banaka u Rusiji i zemljama Zajednice neovisnih država (ZND).

Dok se ne pojavi ruski platni sustav, alternativu sustavima Visa i MasterCard može predstavljati kineski sustav UnionPay, koji se na ruskom tržištu pojavio u jesen 2013. Nacionalni platni sustav Kine formiran je 2002., i kroz nekoliko godina dostigao je međunarodni status.

„U Kini je uveden nacionalni operativni centar i sve transakcije karticama, uključujući i Visa i MasterCard, ograničene su tako da se odvijaju isključivo u granicama kineske jurisdikcije. To je i sigurnije, i mnogo jeftinije“, kaže savjetnik predsjednika RF Sergej Glazjev.

I direktor Asocijacije regionalnih banaka Anatolij Aksakov, inače zastupnik Državne Dume, ističe da ruske banke koje su oštećene uvođenjem sankcija od strane SAD-a po potrebi mogu prijeći na sustav UnionPay.

Većina stručnjaka se slaže u procjeni da će u novonastaloj situaciji gubitnici biti sami platni sustavi Visa i MasterCard, koji riskiraju predaju konkurentu iz Kine veliki dio tržišta u vidu ruskih banaka, piše RuskiVjesnik.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram