Zatvori
Poslovni Puls
27/11/2013

Inozemni ulagači kažu da Hrvatska stoji gore od Makedonije i Crne Gore

Inozemni ulagači u Hrvatskoj okupljeni u udrugu Foreign Investors Council (FIC) predstavili su u srijedu svoju Bijelu knjigu, dokument kojim ocjenjuju stanje ovdašnje investicijske klime...

U nju su prethodno unijeli 35 preporuka Vladi od kojih većina spada u već dobro poznate i otrcane ekonomske evergreene. Najveći novuum je prijedlog za osnivanje investicijskog Foruma, tijela za spriječavanje parafiskalnih nameta u kojemu bi sjedili strani ulagači, domaći poduzetnici, predstavnici općina, gradova, županija i Vladinih ministarstava.

Na taj bi način, smatraju, Vlada o investicijskim idejama bila obaviještena prije nego što usvoji eventualni propis koji dodatno opterećuje ulagačku praksu.

"Trebali bismo znati kakvi nas porezi očekuju barem godinu dana unaprijed, ako se već ne može ustaliti da se porezi ne mijenjaju srednjoročno", upozorio je tom prilikom Ante Babić, glavni tajnik Udruženja.

Kao najteži problemi trenutne poslovne klime u Hrvatskoj istaknuti su pravna nesigurnost, visoki i neujednačeni porezi, parafiskalni nameti, dugotrajni sudski postupci i radno zakonodavstvo.

Ove i druge zapreke produciraju stanje u kojem je Hrvatska po nizu kriterija među najgorim europskim zemljama za ulaganje. Hrvatska, Grčka i Malta – upozoreno je – imaju najgore poslovne uvjete od svih zemalja EU.

Gledajući susjedne zemlje, Hrvatska je u prosjeku gora za investiranje od Makedonije i Crne Gore, a stoji uz bok Albaniji, Srbiji i Kosovu.

Nisko smo na ljestvicama brzine dobivanja građevinskih dozvola, u kategoriji upisa vlasništva i u zaštiti investitora, dok relativno dobro stojimo u proceduri dobivanja poslovnih kredita.

Strani ulagači zbog svega Vladi predlažu veće zapošljavanje u katastru, na izdavanju građevinskih dozvola i u gruntovnici, te ubrzavanje rada sudaca kako bi se potaknulo korištenje arbitraže i mirenja za rješavanje sporova. Ako ih poslušaju – poručuju – već iduće godine bi u Hrvatskoj moglo biti novih 13 tisuća zaposlenih, pošto statistika govori da samo jedan posto veća strana ulaganja nose gotovo jednako veliku stopu rasta BDP-a.

Ministar Grčić je udruzi investitora obećao nastavak borbe za jačanje poslovne klime, uz neizostavno podsjećanje da promjene ne idu preko noći.

"Iduća godina mora biti prekretnica", poručio je potpredsjednik Vlade očekujući u istoj nultu stopu rasta ili tek neznatni pad gospodarstva, prenosi Slobodna Dalmacija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram