Zatvori
Poslovni Puls
13/09/2013

Sve više razgovaramo i surfamo internetom putem mobitela

U Hrvatskoj se i u prvoj polovici ove godine nastavio porast potrošnje minuta u pokretnim (mobilnim) mrežama, i to za 22,1 posto u odnosu na isto razdoblju prošle godine, a znatno je, za 30,2 posto, povećan i internetski promet, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji pokazuju i nastavak trenda pada potrošnje minuta u nepokretnim (fiksnim) mrežama...

Takvi trendovi u korištenju telekomunikacijskih odnosno usluga elektroničkih komunikacija u Hrvatskoj su prisutni već duži niz godina, pri čemu trendu većeg porasta internetskog prometa pridonosi širokopojasni internetski pristup te sve raširenije korištenje pametnih telefona (smartphone) i s tim povezano mobilnog pristupa internetu.

Ukupno je, po podacima DZS-a, u tri mobilne mreže u Hrvatskoj u prvoj polovici ove godine utrošeno gotovo 4 milijarde minuta za odlazne pozive (razgovore) ili 22,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Od toga je 52 posto, ili nešto malo više od 2 milijarde minuta ostvareno samo u drugom tromjesečju ove godine što je također porast iznad 22 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje.

I u drugom tromjesečju i u prvih pola godine više od po 90 posto ukupne potrošnje ostvarena je među pokretnim mrežama u unutarnjem prometu, što je opet donijelo poraste od po 22 posto, dok su preostale minute utrošene u međunarodnom prometu koji bilježi pad potrošnje minuta od 7 posto na razini drugog tromjesečja i od 2,6 posto na polugodišnjoj razini.

S obzirom da se i na hrvatske korisnike mobilne telefonije slijedom ulaska u EU od 1. srpnja primjenjuje EU regulativa roaminga sa znatno povoljnijim cijenama minuta razgovora, SMS-ova i podatkovnog prometa nego prije tog datuma, bit će zanimljivo vidjeti pokazatelje potrošnje minuta u međunarodnom prometu za treće tromjesečje ove godine koji bi prema očekivanjima operatora trebali porasti.

Osim porasta minuta u mobilnim mrežama, u prvih je šest mjeseci ove godine zabilježen i porast poslanih SMS poruka, za gotovo 8 posto, na 1,6 milijardi, od čega je oko polovice ili 832 milijuna tih poruka poslano u drugom tromjesečju, što je porast od 4,5 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Istodobno se nastavio blagi pad poslanih MMS (multimedijalnih) poruka, što se može povezati s porastom korištenja mobilnog interneta koji, po ocjeni stručnjaka, i najviše pridonosi porastu internetskog prometa. Taj je promet i u drugom tromjesečju i u prvih šest mjeseci rastao za po 30,2 posto i internetski je promet u drugom tromjesečju iznosio 71 milijun GB (gigabajta) odnosno 146 milijuna GB-a u prvom polugodištu.

S druge strane, fiksne mreže su s ukupnih 1,7 milijardi utrošenih minuta u prvih šest mjeseci ove godine zabilježile pad od 18,7 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine, te od 16,5 posto s utrošenih 815 milijuna minuta na razini drugog tromjesečja, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram