Vlada je na sjednici prihvatila prijedlog odluke o prodaji 99 posto dionica Hrvatske poštanske banke te prodaji 40 posto dionica i dokapitalizaciji Croatia osiguranja…

Privatizacijski natječaji bi, prema najavama Vlade, trebali biti raspisani već ovaj mjesec i trajali bi do polovice rujna, a Vlada bi o ponudama raspravljala krajem rujna i početkom listopada.

Prodaju se 871.142 dionice Hrvatske poštanske banke, pojedinačne nominalne vrijednosti 1.100 kuna, ukupne nominalne vrijednosti 958,2 milijuna kuna, što čini 99,13 posto temeljnog kapitala banke. Prodaja će se provesti modelom strukturiranog javnog prikupljanja ponuda strateških investitora.

Ministar financija Slavko Linić kazao je da Vlada želi maksimizirati prihod Hrvatske poštanske banke, a razvoj banke ne može se osigurati kroz proračun. “Nema potrebe da Vlada ostane ni s jednim dijelom u banci kojoj treba dodatni kapital i tako ćemo moći birati partnera koji će moći ulagati u banku i njezin razvoj”, obrazložio je Linić.

Kod Croatia osiguranja država prodaje dio postojećeg vlasničkog udjela RH tako da i nakon dovršetka procesa prodaje država ostane jedan od vlasnika. Republika Hrvatska je dioničar u Croatia osiguranju s udjelom od 82,48 posto u temeljnom kapitalu društva pri čemu je nominalna vrijednost ukupnog temeljnog kapitala 442,9 milijuna kuna. Namjera Vlade je prodaja dijela postojećeg vlasničkog udjela države do 50 posto udjela u kapitalu te odgovarajuća dokapitalizacija kroz novu emisiju dionica, prenosi HRT.