Zatvori
Poslovni Puls
08/07/2013

Ne odustaju od eurozone: Poljska za nekoliko godina uvodi euro!

Poljska će moći uvesti euro za nekoliko godina, a prelazak na europsku valutu zahtijeva reviziju ustava, izjavio je predsjednik poljske Vlade Donald Tusk u razgovoru za list Gazeta Wyborcza...

"Nećemo ući u eurozonu bez mijenjanja ustava. Nemamo potrebnu većinu za to ni sada, a čini mi se da je ni u sljedećem sazivu parlamenta nećemo imati", rekao je Tusk i podsjetio da pravna prepreka blokira uvođenje eura u Poljsku.

Za promjene ustava potrebna je dvotrećinska većina. Samo poljska središnja banka može odrediti izdavanje valute na teritoriju zemlje. Ulaskom u eurozonu ta uloga prelazi na Europsku središnju banku (ECB).

Za sada nije određen nikakav datum glede uvođenja zajedničke europske valute, a prema poljskom ministru financija Jaceku Rostowskom, pripreme za ulazak u eurozonu mogle bi trajati nekoliko godina.

Poljska je sa svojih 38 milijuna stanovnika daleko najveće gospodarstvo među bivšim komunističkim zemljama koje su postale članice EU-a i jedina od njih 28 gdje je nastavljen gospodarski rast tijekom krize koja je počela 2008.

Poljska je nedavno potpisala europski proračunski pakt, prenosi HRT.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram