Zatvori
Poslovni Puls
26/03/2013

Ulazak u EU: Hrvatska na raspolaganju ima 650 mil. eura!

Europski povjerenik za proširenje Štefan Füle na izvanrednoj Vladinoj sjednici predstavio je posljednje izvješće Europske komisije o nadzoru priprema Hrvatske za pristupanje Europskoj uniji za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava te Pravda, sloboda i sigurnost...

"Zadovoljstvo mi je iznijeti vam konačno izvješće o nadzoru. Hrvatsku smo pratili prema posebnom režimu. Iznimno mi je drago što su svi zahtjevi koje je EU postavio Hrvatskoj ispunjeni ili će uskoro biti", rekao je. "Bilo je zadovoljstvo surađivati s Hrvatskom. RH je ispunila sve uvjete i zadaće na vrijeme. Prvih šest mjeseci na raspolaganju vam je 650 mil. eura - iskoristite ih", poručio je Füle.

Füle je nabrojio neka poglavlja te ispunjene zadaće iz svakoga od njih. EU pruža mnoge prilike i njih treba iskoristiti, na korist Hrvatske. Europski strukturni fondovi pružaju veliku priliku hrvatskom gospodarstvu da se izvuče iz recesije. Vladavina prava osobito je važna. Veselim se što ćemo nastaviti raditi, poručio je.

Naglasio je kako je važno da zajedništvo EU-a ne postane žrtva pojedinih političara. "Vjerujem da će predanost ciljevima koje imamo na zapadnom Balkanu biti poticajna i za ostale zemlje pretendente za članstvo u EU-u. Odlično je iskustvo koje smo podijelili. Čestitam vam na izvrsno odrađenom poslu, vjerodostojnosti i stalnim naporima kako bi 1. srpnja Hrvatska postala punopravna članica EU-a", rekao je Füle.

"Posao još nije završen. EU je rad i progres, cijelo se vrijeme nešto događa. Hrvatska je prošla provjeru kakvu još nijedna država članica nije prošla, no to je bilo sa svrhom i smislom. Pred nama je ispunjavanje kriterija da postanemo dio Schengena", rekao je premijer Milanović pred Vladom te naglasio kako je naš cilj biti među najuređenijim državama.

Nakon pozitivnog izvješća o nadzoru postupak ratifikacije pristupnog ugovora ulazi u završnu fazu. Hrvatska je prva zemlja kojoj je uveden pretpristupni nadzor. Njime se osigurava da zemlja u Uniju uđe potpuno spremna, bez potrebe da se nad njom provodi nadzor i nakon što postane članica, što je danas slučaj s Bugarskom i Rumunjskom, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram