Svjetska banka od hrvatske Vlade očekuje da osigura makroekonomsku stabilnost države putem fiskalne konsolidacije, i to ponajprije na rashodovnoj strani, poručila je nova direktorica Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje Mamta Murthi…

“Fiskalna konsolidacija treba se temeljiti na smanjivanju javne potrošnje”, rekla je Murthi. Uvjerena je da će Vlada to uskoro učiniti bez obzira na nedavnu izjavu premijera Zorana Milanovića da je u Hrvatskoj gotovo s rezovima.

“Ohrabrena sam najavom ministra financija Slavka Linića da će se fiskalna konsolidacija provesti putem rebalansa državnog proračuna, koji će biti predstavljen u Hrvatskom saboru sredinom ili potkraj ožujka”, izjavila je Murthi novinarima. Prvi je put posjetila Hrvatsku nakon što je 1. veljače preuzela novu dužnost.

Makroekonomska i fiskalna stabilnost signalizirat će tržištima da Vlada ozbiljno misli, no osim toga treba raditi na povećanju konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, strukturnim reformama i izvlačenju što veće koristi od skorog članstva u EU-u.

“Svjetska banka i dalje će biti partner Hrvatskoj i pružati joj pomoć u nastojanjima da pokrene gospodarski oporavak te povuče što više sredstava iz kohezijskih fondova, što bi trebalo potaknuti investicije”, kaže Mamta Murthi.

Nova direktorica Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje tijekom dvodnevnog posjeta Hrvatskoj razgovarala je s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, zatim s nekoliko ministara, od Slavka Linića do potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a Branka Grčića, te s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem.