Zatvori
Poslovni Puls
31/01/2013

NEOČEKIVANO: Američki BDP u četvrtom kvartalu pao 0,1 posto

Aktivnost američkog gospodarstva neočekivano se smanjila u četvrtom tromjesečju, prvi puta od recesije zabilježene u razdoblju od 2007. do 2009., a glavni je razlog usporena obnova zaliha u tvrtkama i smanjena javna potrošnja...

U razdoblju od listopada do prosinca američki BDP pao je za 0,1 posto na godišnjoj razini, nakon rasta za 3,1 posto u trećem tromjesečju, priopćilo je u srijedu ministarstvo trgovine.

To je najgori rezultat od drugog tromjesečja 2009. kada je završila recesija, i pokazuje da je gospodarstvo ušlo u novu godinu bez zamaha.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su rast aktivnosti za 1,1 posto. Nitko među njima nije predviđao pad.

Izračunato je da gospodarstvo mora rasti brže od tri posto tijekom duljeg razdoblja kako bi se značajno smanjila visoka stopa nezaposlenosti. Gospodarstvo se pak bori da održi tempo rasta iznad dva posto. U cijeloj prošloj godini gospodarstvo je poraslo 2,2 posto.

Najveći je uteg za gospodarske aktivnosti bila sporija obnova zaliha u kompanijama u posljednja tri mjeseca prošle godine, budući da su u prethodnom tromjesečju utvrdile da su im skladišta pretrpana.

Taj je trend sporije obnove zaliha smanjio rast BDP-a u četvrtom tromjesečju za 1,27 postotnih bodova. Ako se izuzme utjecaj tog faktora, gospodarstvo je poraslo po stopi od 1,1 posto.

Nisu sve stavke izvješća bile sumorne. Tako su se osobna i potrošnja kompanija poboljšale, a raspoloživi prihodi kućanstava nakon poreza i inflacije značajno porasli.

Osobna potrošnja, koja čini više od dvije trećine ukupne gospodarske aktivnosti u SAD-u, porasla je 2,2 posto, u odnosu na 1,6-postotni rast u prethodna tri mjeseca, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram