Zatvori
Poslovni Puls
25/01/2013

Sabor izglasao "ekološki porez" na motorna vozila

Zastupnici su izglasali Zakon o posebnom porezu na motorna vozila, tzv. ekološki porez. Tako će se od 1. srpnja oporezivanje automobila vezati uz zaštitu okoliša i emisiju ugljičnog dioksida (CO2)...

Taj posebni porez formirat će se na osnovu nabavne vrijednosti vozila i emisije CO2. To znači da će automobili koji emitiraju manje od 120 grama CO2 po kilometru značajno pojeftiniti. Oni koji emitiraju 120-130 g/km ostat će na istoj ili malo nižoj cijeni, a oni s emisijom CO2 iznad 130 g/km značajno će poskupjeti.

Sabor je donio i novi zakon o trošarinama po kojemu će se od 1. srpnja, kada se očekuje pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, sustav trošarina na alkoholna pića, duhanske proizvode, motorna goriva, ugljen te plin i struju usklađivati s onim u EU-u.

Značajnije povećanje cijena očekuje se kod cigareta. Povećanje trošarina na duhanske prerađevine odvijat će se postupno u tri faze. Prva faza je do 1. srpnja, druga kreće početkom iduće godine, a treća tek krajem 2017.

Kod alkohola i alkoholnih pića, uvjeravaju u Vladi, neće biti promjena, tako da se neće uvoditi trošarine na vina, pjenušava vina i pivo, već će se plaćati samo na neke međuproizvode, poput etilnog alkohola.

Kada je riječ o motornim gorivima, za usklađivanje s direktivama EU-a ostalo je samo 10 lipa razlike na dizelska goriva te povećanje od 20 lipa za kerozin, što će imati utjecaj na zračne prijevoznike.

Iako Hrvatska dosad nije imala trošarine na energente poput struje, ugljena ili prirodnog plina, u Banskim dvorima ističu kako to građanima neće donijeti nova poskupljenja, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram