Zatvori
Jasmin Hadzic
13/12/2012

[INTERVJU] Marko Pavlović i Anctu žele profesionalcima pomoći bolje koristiti Facebook

Kroz šumu pesimističnih naslova u novinama i na internetskih portalima s vremena na vrijeme probije se i poneka pozitivna vijest, znakovito, gotovo isključivo vezana uz IT industriju...

Prije točno deset dana, objavili smo vijest kako su mladi osječki programeri osigurali ulaganje od 50.000 dolara za razvoj svog servisa za upravljanje društvenim mrežama - Anctu. Neki bolji poznavatelji domaće IT scene za Anctu su prvi puta čuli prije nekoliko mjeseci kada je projekt najavljivan kao tražilica okrenuta sadržaju na društvenim mrežama.

Danas, Anctu hrabro korača naprijed kao platforma za upravljanje društvenim mrežama i ulazi na tržište kojim dominiraju veliki igrači poput HootSuitea. Ali, Anctu je puno više od alata koji će tvrtkama i marketingašima pomoći pri social strategiji. Servis je zamišljen kao platforma koju će drugi developeri iskoristiti za prodaju svojih social aplikacija.

Ma što god mislili o Facebooku, Twitteru, Pinterestu ili Instagramu - činjenica je da je mnogima život nezamisliv bez updejtanja statusa i filtriranih fotografija, a to je privuklo kompanije i brendove koji žele iskoristiti milijarde korisnika društvenih servisa. Tu u priču uskače Anctu...

O čemu je točno riječ, zašto je Anctu promijenio razvojnu strategiju i zašto se Osijek pretvara u malu hrvatsku Silicijsku dolinu pročitajte u intervjuu s osnivačem Anctua Markom Pavlovićem.

Za početak, objasni nam što je točno Anctu?

Anctu je web trgovina društvenih alata koja "rofesionalcima" i tvrtkama pruža mogućnost da biraju i koriste alate koji su im potrebni za upravljanje i analizu svog prisustva na društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera. To su alati koji im nude mogućnost da organiziraju svoje Facebook i Twitter statuse, prate utjecaj na društvenim mrežama u realnom vremenu - čak i na vizualnoj mapi svijeta. Mogu doznati na vrijeme kada netko spominje njihov brend ili znati  kada je najbolje vrijeme da nešto korisno napišu za svoju publiku. Pa tako sve do niza raznih alata koji im uvelike olakšavaju svakodnevni posao na društvenim mrežama. Sve to je dostupno na jednom mjestu, jednostavno kliknete na Anctu Social Store gdje se nalazi pregršt raznih aplikacija, tamo odaberete alate koji su vam potrebni i spremni ste za potpuno novo iskustvo u svijetu društvenih medija.

Neki bi nas mogli nazvati "tržnicom za društvene aplikacije".

anctu_v2

Po čemu se Anctu razlikuje od konkurentskih proizvoda i servisa?

Anctu je odmak od uobičajenih platformi za upravljanje društvenim medijima koje nude previše nepotrebnih opcija i alata ili čak premalo pa morate uvijek tražiti te alate negdje drugdje. Mi predstavljamo novi način cijele priče, naši korisnici imaju puno veći izbor alata i sve im je dostupno s jednog mjesta, nešto poput AppStorea na iPhoneu. Anctu isto tako otvara bezbroj novih mogućnosti programerima i tvrtkama koje se bave izradom alata za upravljanje duštvenim mrežama, omogućujemo im da izgrade svoje aplikacije na Anctu platformi i tako se približe krajnjim korisnicima, olakšavamo im prodaju i naplaćivanje te još mnogo toga za lakši rad i razvoj.

Tko je ciljana skupina za Anctu? Isključivo community menadžeri ili..?

Nije riječ o isključivo community menadžerima, budući je Anctu vrlo jednostavno koristi, on je dustupan svim tvrtkama koje se promoviraju na društvenim mrežama te žele znati nešto više o svojoj publici i brendu na tim društvenim mrežama.

Marketinške kampanje na društvenim mrežama zahtijevaju dosta vremena i strateškog promišljanja za tvrtke, Anctu taj posao uvelike olakšava.

Ako smo dobro shvatili, planirate zarađivati na proviziji prilikom prodaje tuđih social aplikacija. Kako će to izgledati?

Vrlo jednostavno, developeri imaju mogućnost besplatno raditi aplikacije na Anctu platformi i naplaćivati njihovo korištenje, a mi planiramo uzimati postotak od prodaje.

Anctu je inicijalno zamišljen kao tražilica za društvene mreža, zašto ste promijenili fokus?

Napravili smo društveni alat, nismo ga znali prodati, a bilo je jako teško naći pravilan poslovni model. Pivot se dogodio onog trenutka kada smo shvatili da u tom problemu nismo jedini, te da postoji još tisuće drugih tvrtki i timova koji imaju identičan problem. Odlučili smo riješiti taj problem i vjerujem da smo sada na dobrom putu.

Iako postojite tek kratko vrijeme, već ste uspjeli obići brojne startup evente u Hrvatskoj i inozemstvu, a pala je i prva ulagačka injekcija od pozamašnih 50.000 dolara...

Da, relativno smo novi, ali već smo obišli par važnih konferencija u Europi. I to se isplatilo, naučili smo puno s obzirom da prije toga nismo imali nikakvog iskustva. Što se tiče ulaganja: povezali smo se s nekoliko investitora u inozemstvu i u Hrvatskoj koji su bili zainteresirani za naš proizvod, a nakon nekoliko razgovora i sastanaka sklopili smo poslovnu suradnju.

Bilo mi je bitno da ostvarimo dobru povezanost s investitorom i da investitor razumije našu viziju.

Za što ćete iskoristiti prikupljeno ulaganje i što u budućnosti možemo očekivati od Anctu?

Sada nam je najvažniji razvoj i testiranje. Dio ulaganja planiramo iskoristiti u svrhu približavanja tržištu i otvaranju novih poslovnih prilika. Sljedeće u planu je proširiti tim i u javnost pustiti prvu demo verziju.

Za kraj, što se to događa u Osijeku? Prvo Farmeron, sada Vi, tu je i Osijek Software City projekt. Govorimo li o stvaranju hrvatske Silicijske doline?

Osijek ima veliki potencijal, mi se trudimo nuditi bolja rješenja za određene probleme u svijetu i to je super. Za Osijek kao hrvatsku Silicijsku dolinu ne bih znao, možda bi bilo bolje da cijela Hrvatska postane europska Silicijska dolina?

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram