Zatvori
Poslovni Puls
27/11/2012

Dogovor postignut, Grčka u prosincu dobiva 34 milijarde eura financijske pomoći

Nakon dvanaest sati pregovaranja, ministri financija eurozone i MMF noćas su se dogovorili da će do 2020. grčki dug smanjiti na 124 posto BDP-a...

To je rasterećenje grčkog duga za oko 40 milijarda eura, doznaje se od europskih izvora. Na sastanku u Bruxellesu bili su i direktor Europske središnje banke Mario Draghi te glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde.

Ministri financija su još u subotu razgovarali telefonski pokušavajući izgladiti nesuglasice u vezi s načinima smanjenja grčkog duga koji bi se, bez novih mjera, do 2020. popeo na 144 posto BDP-a, po radnom dokumentu na kojemu su radili ministri. Tako će se financijska pomoć koju Grčka čeka već mjesecima početi isplaćivati u prosincu, priopćili su ministri financija eurozone. U prosincu će se isplatiti više od 34 milijarde, a ostatak od gotovo 10 milijarda u tri obroka u prvom tromjesečju 2013., uz uvjet da Grčka provede obećane reforme.

Grčki premijer Antonis Samaras je u Ateni izrazio zadovoljstvo dogovorom EU-a i MMF-a. "Sve se dobro završilo. Svi Grci zajedno borili su se i sutra počinje novi dan za sve Grke", rekao je. Grčka, čija je blagajna prazna i koja je nedavno morala donijeti nove mjere štednje, tjednima je nestrpljivo čekala dogovor EU-a i MMF-a o svom dugu koji je bio uvjet za isplatu tranša obećane pomoći koja se mjesecima odgađala, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram