Zatvori
Poslovni Puls
05/09/2012

Grci postaju robovi: Subota ubuduće radni dan za sve Grke?

Nove mjere, za koje Trojka očekuje od grčkog ministarstva rada bespogovorno provesti, uključuju reduciranje otkaznog roka prije otpuštanja radnika, smanjenje otpremnina za 50 posto, a očekuju se i neke restrikcije u vezi prekovremenog rada...

E-mail dokument koji je procurio u javnost, a kojeg su predstavnici Trojke poslali grčkom ministarstvu rada i financija. U njemu se navodi niz preporuka i zahtjeva za grčku vladu, a mahom je u pitanju dodatno produbljivanje antiradničkih reformi koje Grčka već provodi.

Ono što najviše "bode u oči" jest zahtjev da se u svim sektorima uvede šestodnevni radni tjedan, te da se broj minimalnih sati dnevnog odmora smanji na 11. Pritom valja napomenuti kako po podacima OECD-a Grci već sad imaju najveći broj radnih sati od svih zemalja Europe. Tako Grci rade 2017 sati godišnje, daleko najviše u Europi, ali je očito problem u produktivnosti.

"Ujedno se traži i raspuštanje državnog inspektorata koji je javni servis odgovoran za implementaciju zakona o radu. Znači, nije u pitanju samo pokušaj da se tržište rada učini fleksibilnijim", kazao je za RT Panagiotis Sotiris s Egejskog sveučilišta.

Odnosi Trojke (Europska komisija, ECB i MMF) i Grčke ionako su na niskim granama, a ovi će zahtjevi sigurno izazvati nove napetosti. Grčka ionako ima velikih problema da pronađe mjesta za 14,4 milijardi dolara teške uštede, pa premijer Samaras moli za dodatno vrijeme. Ali popusta nema. Grčka će morati napraviti sve što se od nje traži ako želi izbjeći bankrot.

Izvor: Index.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram