Zatvori
Poslovni Puls
17/08/2012

Cijeli hrvatski turistički sektor vrijedi manje od polovice Hrvatskog Telekoma!

Pobožno prebrojavanje broja turista i ostvarenih noćenja u Hrvatskoj te proklamiranje turizma strateškom granom našeg gospodarstva u suprotnosti je s položajem hrvatskih turističkih kompanija na tržištu kapitala...

Prvi pogled na 42 kompanije izlistane na Zagrebačkoj burzi pokazuje da se tek nekoliko njih može interpretirati kao likvidne, a dionicama nekih nije se trgovalo od 2008. Tržišna vrijednost 23 likvidnije kompanije tek je 60 posto knjigovodstvene vrijednosti pa umjesto 10,13 milijardi, turizam na burzi vrijedi samo 5,9 milijardi kuna.

Tržišna vrijednost 42 kompanije iznosi 8,2 milijarde kuna, ali 10 tvrtki među njima nisu ostvarile promet na tržištu kapitala barem dvije godine. Usporedi li se tržišna vrijednost cijelog pa i spornog dijela turističkog sektora, on ne vrijedi ni pola HT-a, koji je procijenjen na 16,8 milijardi kuna.

Da se od turističkih kompanija u državnom vlasništvu ne očekuje previše nije čudno, ali neke od njih imaju smiješno nisku tržišnu vrijednost u odnosu na knjigovodstvenu. Tako Hoteli Živogošće na burzi vrijede samo 8,9 milijuna kuna, što je 10 posto knjigovodstvene vrijednosti kompanije. Redom su državne tvrtke podcijenjene, vidi se to i iz slučaja Hotela Medena, čija je tržišna vrijednost svega 23 milijuna kuna, a mogli bi biti dobra prilika za ulaganje, ako ni zbog čega drugoga onda zbog činjenice da su raspoloživi za prodaju.

Dionice ovih tvrtki koče i loši poslovni rezultati, ali i neizvjesnost oko ishoda prodaje privatnim partnerima i njihova potencijala u prvim godinama nakon privatizacije. Ni privatne kompanije turističkog sektora nemaju bitno bolji položaj na tržištu od državnih, što pokazuje rezerviranost ulagača prema turizmu. Valamar Adria holding, Plava laguna i Riviera Poreč jedine su tri kompanije čija knjigovodstvena vrijednost premašuje milijardu kuna i zajedno vrijede najmanje 4,2 milijarde kuna.

U iznos je uračunana samo vrijednost imovine umanjene za obveze bez tekuće ekonomske vrijednosti. Tržišna vrijednost tih tvrtki je svega tri milijarde kuna. I nominalna vrijednost turističkih kompanija znatno je niža nego tržišna, a i ona je vrlo sporna, naročito kod državnih hotela, piše Večernji list.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram