Zatvori
Poslovni Puls
14/08/2012

Nenad Bakić: Hrvati, pustite nekretnine i počnite ulagati u dionice

Povod za najnoviji komentar našeg investicijskog "maga" Nenada Bakića bila je objava redovnog izvješća o globalnom bogatstvu, "The Wealth Report 2012"...

Analitičari Knight Franka i Citija koji su objavili izvješće, izračunali su kako na svijetu živi 63.000 supermilijunaša, odnosno onih čija imovina premašuje iznos od 100 milijuna američkih dolara. Kriza na bogataše ima zanemariv utjecaj jer je broj gore spomenutih supermilijunaša prošle godine narastao za 7 posto, iako je to znatno sporije u odnosu na razdoblje prije 5 godina (2006. godina) kada je ostvaren rast od čak 29 posto.

Izvješće je također pokazalo kako se globalno bogatstvo ubrzano seli na Istok, pa se svaki dan pojavljuje sve više supermilijunaša u Aziji, Kini i Japanu. "The Wealth Report" prognozira kako će do 2016. godine broj supermilijunaša narasti za frapantnih 37 posto (na 86.000), a najveća "eksplozija" bogaćenja očekuje se u Indiji (114 posto), Kini (106 posto), Rusiji (76 posto), Singapuru (67 posto), Hong Kongu (65 posto) i Brazilu (59 posto).

"The Wealth Report" za 2012. godinu privukao je pozornost i našeg uvaženog ulagača Nenada Bakića koji je izvješće iskoristio kako bi još jednom upozorio na čudne navike prosječnog Hrvata koji, po njemu, previše nade polaže u nekretnine, a premalo u dionice i druge investicijske papire.

Naime, "The Wealth Report" otkriva da bogataši 23 posto svoje investicijske imovine "drže" u nekretninama, 21 posto u dionicama, 21 posto obveznicama, te 15 posto u gotovini i bankama.

- NENAD BAKIĆ: Jedino zatucani marksisti misle da dioničari zarađuju na muci radnika

"(Ali) tipični Hrvat zna bolje. On ima skoro sve u nekretninama (u Hrvatskoj!) i štednji. Jer on ipak zna bolje (‘Stan u Zagrebu sigurno drži vrijednost – ipak je to nekretnina!’). Čita savjete financijskih znalaca po hrvatskim novinama koji mu jedan dan govore da ‘sve pretvori u gotovinu i to čuva’ (jer dolazi smak svijeta), a drugi dan da ‘će mu Europska središnja banka to sve obezvrijediti’ (fuj fuj Europa i onaj Draghi, koji baš nije drag!)", poručuje Bakić čiji komentar u cijelosti možete pročitati ovdje.

Foto: thepoliticalcarnival.net

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram