Zatvori
Poslovni Puls
09/08/2012

Sad smo u pravoj gabuli: Neočekivano usporavanje rasta industrijske proizvodnje u Kini

Rast kineske industrijske proizvodnje neočekivano je usporio u srpnju, kliznuvši na najnižu razinu u više od tri godine, a usporili su i promet u maloprodaji i inflacija, pokazali su u četvrtak objavljeni službeni podaci...

Proizvodnja je u srpnju porasla samo 9,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je njezin najslabiji rast od svibnja 2009. U lipnju porasla je 9,5 posto.

Odvojeno je izvješće pokazalo i sporiji rast prometa u maloprodaji u srpnju, koji je bio najveći pokretač gospodarstva u prvom tromjesečju, na 13,1 posto. Očekivalo se da će porasti 13,7 posto.

Godišnja inflacija spustila se pak u srpnju na najnižu razinu u 30 mjeseci i iznosioa je 1,8 posto, U lipnju iznosila je 2,2 posto a u svibnju tri posto. To ostavlja dovoljno prostora kineskoj središnjoj banci da poduzme dodatne mjere, nakon što je već snizila kamate u lipnju i srpnju.

Peking je također u više navrata od studenog prošle godine snižavao iznose koje banke moraju držati u rezervi, čime je po nekim procjenama za potrebe kreditiranja pušteno u opticaj oko 1.200 milijardi juana. Očekuje se da će kineska središnja banka u narednim mjesecima nastaviti postupno ublažavati monetarnu politiku, usprkos tome što je nedavno upozorila da bi inflacija nakon kolovoza mogla ponovo ojačati.

"Mjere koje je vlada dosada poduzela nisu dovoljne da stabiliziraju rast i potpora bi trebala biti pojačana", naglasio je Wang Jun iz Kineskog centra za međunarodnu gospodarsku razmjenu, vladina instituta za sjedištem u Pekingu. Ako se međunarodno gospodarstvo ne oporavi, manevarski prostor vlasti za poticanje rasta bit će ograničen, upozoravaju analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram