Zatvori
Poslovni Puls
31/07/2012

Nakon predstojećeg IPO-a Manchester United vrijedit će 3,3 milijarde dolara

 Engleski nogometni prvoligaš Manchester United odredio je u ponedjeljak uvjete za inicijalnu javnu ponudu (IPO) 16,67 milijuna dionica po cijeni između 16 i 20 dolara po dionici, što znači da bi vrijednost tog kluba mogla dosegnuti 3,3 milijarde dolara...

Najpopularniji engleski nogometni klub Manchester United bori se s golemim dugovima otkad su ga 2005. godine preuzeli američki poduzetnik Malcolm Glazer i njegova obitelj. U javnoj ponudi dionica moglo bi se prikupiti do 333 milijuna dolara, čime bi se smanjio dug tog kluba koji je dosegnuo 664 milijuna dolara. I nakon javne ponude Glazeri će biti većinski vlasnici Manchester Uniteda, s obzirom da bi im ostalo 89,8 posto dionica kluba.

U srijedu počinje dvotjedna turneja tzv. roadshow poslovodstva Manchester Uniteda u kojoj će potencijalnim investitorima u SAD-u, Europi i Aziji biti predstavljeni uvjeti javne ponude i poslovne mogućnosti kluba, koji godinama dominira u engleskoj nogometnoj ligi, a bio je i klupski prvak Europe. Međutim, prodaja dionica kluba neće ići lagano, procjenjuju analitičari, s obzirom da nogomet nije najpopularniji sport u SAD-u, kao što je to u Europi.

Ipak, poslovodstvo kluba i aranžeri javne ponude ne sumnjaju u uspjeh, s obzirom da će se dionice Manchester Uniteda ponuditi i investitorima u Europi i Aziji. Konačna cijena u javnoj ponudi, koja ovisi o potražnji investitora, bit će određena 9. kolovoza. Predstavljajući uvjete javne ponude, poslovodstvo kluba navelo je da bi prihodi u netom završenoj poslovnoj godini trebali iznositi između 495 i 503 milijuna dolara, što bi bilo 3 do 5 manje nego u prethodnoj poslovnoj godini jer su pali prihodi kluba kako od prodaje ulaznica, tako i od prava prijenosa utakmica.

No, poticaj investitorima mogao bi predstavljati ugovor s General Motorsom, s kojim je klub ovih dana potpisao ugovor o 7-godišnjem sponzoriranju, vrijednom otprilike 600 milijuna dolara. Prema tom ugovoru, na dresovima igrača Manchester Uniteda od početka 2014. godine bit će oznake Chevrolet branda.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram