Fondovi rizičnog kapitala (venture capital), žila kucavica svakog modernog startup ekosustava, u Europi još uvijek nisu dovoljno raširena pojava…

Iako je posljednjih nekoliko godina nesumnjivo donijelo velike (pozitivne) promjene na europskoj startup sceni – jedan od ključnih sastojaka još je uvijek nedovoljno zastupljen. Naravno, riječ je o venture capital fondovima tj. fondovima rizičnog kapitala koji ulažu u male tvrtke s velikim potencijalom i tako im omogućavaju financiranje daljnjeg poslovnog razvoja.

Usprkos velikom napretku, europski VC fondovi još uvijek poprilično zaostaju za američkima…

Pokazale su to i posljednje brojke koje je objavio Dow Jones VentureSource, a prenio TechCrunch. U drugom kvartalu 2012. godine europski VC fondovi uložili su 1,3 milijarde dolara u 273 ulagačkih dealova. To predstavlja rast uloženog kapitala od 14 posto, ali i pad broja dealova za 20 posto u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal.

U prvih šest mjeseci, fondovi su uložili 2,2 milijarde eura, što predstavlja pad od 7 posto u odnosu na prošlogodišnje polugodište.

Za usporedbu, američki VC fondovi u prva dva kvartala ove godine uložili su nešto više od 13 milijardi dolara.

Kada su u pitanju “izlazi” kompanija financiranih rizičnim kapitalom, podaci su poražavajući. Tijekom drugog kvartala preuzeto je samo 38 europskih VC kompanija, što je pad od 34 posto u odnosu na prošlu godinu, a samo su tri kompanije izašle na burzu.

Sve ovo upućuje na zaključak kako je europska VC industrija možda na pravom putu, ali je čeka još puno posla ako se misli približiti onom što radi njezina američka konkurencija u Silicijskoj dolini…