Hrvatski sabor raspravlja o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju…

Novost je da će isplaćena otpremnina ući u masu za izračun mirovine i zato će neki umirovljenici imati veću mirovinu. Planira se uvesti veći nadzor nad stjecanjem prava za invalidske mirovine, jer u Hrvatskoj čak 27 posto mirovina otpada na invalidske, što je znatno više od europskoga prosjeka.

Ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić istaknuo je kako su izdaci za mirovine na godišnjoj razini za 4 milijarde kuna veći od onog što se prikupi doprinosima, ali da nikakvih poremećaja u isplati mirovina neće biti. “Mirovine će biti isplaćivane na vrijeme, kako je zacrtano i, unatoč nekim zlogukim primjedbama, nikakvih poremećaja neće biti, istaknuo je ministar Mrsić. S porastom troškova života i porastom plaća mirovine će se po švicarskoj formuli uskladiti 1. rujna, a iduće godine će se još vidjeti kako će se provoditi usklađivanje”, rekao je ministar.

Pojašnjavajući izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, o kojima danas u hitnom postupku raspravlja Hrvatski sabor, rekao je da se u prvom redu radi o usklađenju sa Zakonom o poticanju zapošljavanja, a po kojemu će umirovljenici legalno moći raditi sezonske poslove u poljoprivredi, a mirovina im zbog toga neće biti uskraćena.

Đuro Popijač u ime Kluba HDZ-a dao je potporu tehničkim intervencijama i usklađivanjima s postojećim zakonom, te pozdravio što se umirovljenicima omogućava da nešto legalno zarade i imaju određena primanja uz mirovinu. Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) vladajućima je zamjerio uvođenje novih dužnosničkih mjesta, poput zamjenika ravnatelja HZMO-a, nazvavši to političkim imenovanjem, prenosi HRT.