Zatvori
Poslovni Puls
29/06/2012

Veliki dan za naše susjede: Crna Gora otvara pregovore s Europskom unijom

Ministri vanjskih poslova ili europskih poslova zemalja članica EU-a preporučili su na sastanku u Luxembourgu da se s Crnom Gorom otvore pristupni pregovori...

Odluku još trebaju potvrditi šefovi država vlada na summitu u Bruxellesu, objavio je povjerenik za proširenje Štefan Füle. "Cijenim preporuku ministara da se u petak otvore pregovori s Crnom Gorom", rekao je Füle.

Pregovori bi na prvoj međuvladinoj konferenciji trebali biti službeno proglašeni otvorenima, a nakon toga slijedi postupak dubinske analize crnogorskog zakonodavstsva i njegove usporedbe s europskom pravnom stečevinom. Očekuje se da bi prva poglavlja Crna Gora mogla otvoriti potkraj godine.

Crna Gora ima kandidatski status od prosinca 2010. U prosincu 2011. Europsko vijeće je radi otvaranja pregovora u lipnju zadužilo Europsku komisiju da ocijeni napredak Crne Gore u provedbi reformi s posebnim naglaskom na područje vladavine prava, temeljnih prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Komisija je to učinila i 23. svibnja prihvatila izvješće o napretku Crne Gore u provedbi reformi te preporučila otvaranje pristupnih pregovora, ocijenivši da je ta zemlja učinila napredak u području vladavine prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te postigla potrebnu razinu usklađenosti s europskim standardima.

Europska unija će s Crnom Gorom voditi pregovore prema novom pristupu, prema kojem će se najprije otvoriti pregovori u dva najvažnija poglavlja 23. - Pravosuđe i temeljna prava i 24. - Pravda, sloboda i sigurnost. Ta dva poglavlja bit će otvorena tijekom cijelog procesa i bit će zatvorena tek na kraju, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram