U skladu s nastavkom pada broja nezaposlenih na mjesečnoj razini, i registrirana se stopa nezaposlenosti nastavlja smanjivati…

Tako je prema podacima DZS-a stopa nezaposlenosti u svibnju iznosila 18% u usporedbi s 19,1% u travnju te 20,1% u veljači, što je bila najviša razina stope nezaposlenosti u ovoj godini. Smanjenje stope nezaposlenosti u svibnju rezultat je blagog smanjenja broja nezaposlenih djelomično i kao rezultat sezonskih kretanja, odnosno veće potražnje za sezonskim radnicima, što pozitivno utječe na mjesečne promjene broja nezaposlenih.

Međutim, na godišnjoj razini broj nezaposlenih još uvijek bilježi rast pa je stopa nezaposlenosti u promatranom mjeseca bila za 0,5 postotnih bodova viša nego u istom mjesecu prošle godine. Nadalje, prosječna stopa nezaposlenosti u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 19,4%, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 18,8 posto.

“U nekoliko idućih mjeseci također možemo očekivati smanjenje stope nezaposlenosti uslijed sezonskog zapošljavanja, no već krajem ljeta i s početkom jeseni sezonski radnici će se početi vraćati u registriranu nezaposlenost pa će uobičajeno stopa nezaposlenosti rasti. Međutim, kretanja su nepovoljna i kad izuzmemo sezonske oscilacije. Naime, s obzirom na očekivani pad gospodarstva u ovoj godini, ne treba očekivati ni oporavak tržišta rada pa bi prosječna stopa nezaposlenosti mogla biti iznad stope u 2011. godini (18,5% vs 18%). Tek nakon poboljšanja trendova u realnom sektoru i početka stvaranja novih radnih mjesta možemo očekivati početak oporavka tržišta rada”, stoji u zaključku analize analitičara Raiffeisenbanka.