Zatvori
Poslovni Puls
26/06/2012

Borislav Škegro: Neprofitabilna brodogradilišta pretvorit ćemo u tvrtke koje dobro posluju

Borislav Škegro na čelu je konzorcija domaćih ulagačkih fondova koji su zainteresirani za preuzimanje posrnulih brodogradilišta...

"Brodogradilišta su, uz desetke drugih, sasvim legitiman cilj za moguće ulaganje. Pogotovo ona u kojima je objektivno moguće dodatnim kapitalom, ali i aktivnim upravljanjem povećati učinkovitost. Time i dobit. Drugim riječima, ulaže se u gubitaša ako se procijeni da ga je moguće transformirati u dobitaša. Onda je i potencijalna zarada veća. Ali moraju se zasukati rukavi i napregnuti moždane vijuge. To je naš posao", objasnio je prvi čovjek Quaestus private equity fonda, Borislav Škegro, u razgovoru za Jutarnji list.

Objasnio je kako je njegov prvi ozbiljan kontakt s brodogradnjom bio je prije trideset godina.

"Tada sam bio dio tima na Ekonomskom institutu Zagreb, koji je radio od Vlade naručenu studiju o problemima brodogradnje. Prije par tjedana pročitao sam zaključni odlomak iz te studije nekolicini ljudi iz sektora, ne spominjući izvor. Kimali su glavama potvrđujući zaključke, misleći da se radi o jučer napisanom tekstu. Dakle, malo toga se promijenilo u trideset ili čak šezdeset godina. Ne brinite, znamo jako dobro u što se ulazi, puno bolje od brojnih promatrača i tobožnjih mudraca koji nikada nisu u stanju predložiti alternativ", kaže Škegro te dodaje kako ulaze pod jednim uvjetom: da povjerenički odbori 75-postotnom većinom odobre projekt na tržišnim principima profitabilnosti.

Škegro je za Jutarnji prokomentirao i spekulacije kako je u pozadini angažmana dogovor s Vladom oko dobivanja zelenog svjetla u nekim državnim tvrtkama, poput ACI-ja.

No, on to naziva spekulacijama besposličara te izjavljuje kako ne postoji veza između ACI-ja i brodogradilišta.

"Inače, javna je stvar da je na svih pet povjereničkih odbora FGS-ova prošle godine odobren koncept projekta ulaganja u ACI. Dakle, glasovima i države i privatnih ulagatelja. I onda je zapelo jer nas uprava bez Nadzornog odbora nije pustila da obavimo dubinsko snimanje", rekao je Škegro.

Kalkulacije kolika će biti financijska težina dokapitalizacije Uljanika Škegro nije želio otkriti rekavši samo kako "nije riječ o ogromnim iznosima već je važnija je zdrava partnerska struktura u kojoj svatko radi ono u čemu je najbolji".

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram