Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije, sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi. Ipak, i dalje smatraju da treba zadržati zajedničku valutu, pokazali su rezultati istraživanja instituta Ifop-Fiducial…

Za veliku većinu ispitanika novac posuđen Grcima – izgubljen je novac jer ga Atena, kako smatraju, neće nikad uspjeti vratiti. To misli 85% Francuza, 84% Nijemaca, 72% Španjolaca i 65% Talijana. Pokazalo se da su ispitanici pesimisti i kada je riječ o problemima eurozone, pod pretpostavkom da se grčki dug ne sanira. To smatra 84% Francuza, 76% Nijemaca, čak 90% Španjolaca i 88% Talijana. Oni vjeruju da će se teškoće i problemi opasno povećati.

Mali broj ispitanika vjeruje da će Grčka uspjeti smanjiti svoj deficit zbog pomoći EU-a i vlastitih napora. U to vjeruje 56% Talijana, 44% Španjolaca, 39% Francuza i samo 27% Nijemaca.

U slučaju potpunog neuspjeha pokušaja pomoć Grčkoji, većina anketiranih sklona je isključivanju te države iz eurozone. U ovom slučaju najoštriji su Nijemci, njih čak 78%, i Francuzi sa 65%, zatim 51% Španjolaca i 49% Talijana.

Kada je riječ o njihovim državama, većina ispitanih protivi se povratku na staru domaću valutu: 74% Francuza protiv je ponovnog uvođenja franka, 75% Španjolaca protivi se ponovnom uvođenja pesete, a 71% Talijana protiv je povratka na talijansku liru. Najmanje se tome opiru Nijemci, njih 61%.

Istraživanje je proveo institut Ifop-Fiducial od 18 do 21. lipnja na uzorku od 1001 osobe u Francuskoj, 1003 u Njemačkoj, 976 Španjolaca i 967 Talijana.

Rezultati su istodobno objavljeni u francuskom listu Le Journal du Dimanche, španjolskome ABC-u, njemačkom Bild am Sonntagu i u talijanskom listu Corriere della Sera.

Izvor: HRT, Foto: optionsclick.com