Zatvori
Poslovni Puls
22/06/2012

Nova grčka vlada zatražit će dvogodišnju odgodu kako bi zemlja dobila nužni "predah"

Novi konzervativni premijer Antonis Samaras objavio je sastav svoje vlade nacionalnog jedinstva, čija će glavna zadaća biti obnova pregovora s EU-om i MMF-om o mjerama štednje...

Grčka želi "izmijeniti" taj memorandum "ne ugrožavajući europski put zemlje i njezin ostanak u eurozoni", ističe se u inauguracijskoj izjavi te tripartitne vlade u kojoj su zastupljeni konzervativci, socijalisti i umjerena ljevica.

Nakon dvomjesečnog političkog vakuuma Grčka, financijski iscrpljena i gospodarski oslabljena, želi dobiti još jednu dvogodišnju odgodu, do 2016., kako bi ozdravila svoje financije, a zatim i paket pomoći s 20 milijarda eura, po više izvora.

Samaras je dobio vladu s 38 članova, u kojoj prevladavaju istaknuti političari desničarske Nove demokracije, stranke koja je pobijedila na parlamentarnim izborima 17. lipnja i koja je dobila desetak od 17 portfelja.

Bankar Vasilis Rapanos, ugledni gospodarski stručnjak blizak socijalistima, dobio je najvažnije mjesto ministra financija. Na toj dužnosti će mu pomagati Hristos Staikuras, Samarasov blizak suradnik.

Konzervativac Dimitris Avramopoulos obnašat će dužnost ministra vanjskih poslova u toj ekipi u kojoj prevlast ima desnica, a podupiru je socijalisti iz PASOK-a i umjerena ljevica (Dimar).

Zadaća reforme državne uprave, koja je presudna u važnom pothvatu modernizacije državnog aparata, povjerena je ljevičaru Antonisu Manitakisu.

Ministri financija eurozone sastaju se u četvrtak poslijepodne u Luksemburgu kako bi razgovarali o krizi u Španjolskoj i u Cipru, ali i u Grčkoj. Grčka je već dobila dva paketa međunarodne pomoći ukupne vrijednosti 347 milijarda eura, do 2015. i izbrisana joj je gotovo trećina duga, oko 107 milijarda eura. To zajedno iznosi koliko i godina i pol njezina BDP-a.

Nova vlada će svakako naići na protivljenje oporbene Syrize, radikalne ljevice, koja je na izborima u nedjelju osvojila drugo mjesto, a odbija recepte EU-a i MMF-a.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram