Irski niskobudžetni zrakoplovni prijevoznik Ryanair namjerava podastrti 694 milijuna eura vrijednu ponudu za konkurenta Aer Lingus kako bi pripremio teren za stvaranje jakog irskog prijevoznika…

U priopćenju Ryanair je naveo da će njegova ponuda biti gotovinska i iznosit će 1,30 era po dionici Aer Lingusa a bit će upućena kroz njegovu podružnicu Coinside.

Vrijednost ponude uključuje 38,3-postotnu premiju na vrijednost dionice Aer Lingusa u vrijeme zatvaranja burze u utorak, te 46,7-postotnu premiju u odnosu na prosječnu cijenu dionice u proteklih šest mjeseci. Ryanair već posjeduje udio od 29,82 posto u Aer Lingusu čiji je veći dio kupio prije više od pet godina, krajem 2006. i početkom 2007.

“Ponuda predstavlja značajnu priliku za povezivanje Aer Lingusa s Ryanairom kako bi se formirala jaka irska zrakoplovna grupa koja će moći uspješno konkurirati ostalim velikim europskim zrakoplovnim grupama na čelu s Air Franceom, British Airwaysom i Lufthansom”, poručio je izvršni direktor Ryanaira Michael O’Leary.

Ryanair je u dva navrata pokušao uspostaviti kontrolu nad Aer Lingusom ali je naišao na otpor Europske komisije i irske vlade.

Vlada u Dublinu vlasnik je 25 posto udjela u Aer Lingusu i razmišlja o prodaji u sklopu programa privatizacije koji obuhvaća niz državnih poduzeća.

Irska pokušava obnoviti gospodarstvo nakon što je u studenom 2010. bila prisiljena zatražiti 85 milijardi eura pomoći od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jer se našla na rubu sloma zbog ogromnih dugova.