Facebook mora isplatiti 10 milijuna dolara nakon tužbe korisnika kojom da je koristio njihove fotografije i podatke za reklamne proizvode…

Prema sudskim dokumentima od početka lipnja, dostupnima na internetu od subote navečer, Facebook i tužitelji, u prvom redu korisnica iz američke države Washington Angel Fraley tražili su od jedne savezne sutkinje u San Joseu da potvrdi njihov dogovor zaključen tijekom posredovanja.

Posrednik je objasnio da su se strane dogovorile da Facebook oslobodi 10 milijuna dolara koji će biti podijeljeni “skupinama tužitelja”.

Tužba je podnesena u ožujku 2011. Fraley i još nekoliko korisnika, posebice roditelja maloljetnika, tražili su zajednički proces u korist svih članova Facebooka registriranih 24. siječnja 2011. kojima je ime, fotografija i identitet upotrijebljeni u “sponzoriziranim statusima”.

Tužitelji tvrde da je Facebook koristio podatke korisnika bez odobrenja.

Sponzorirani statusi, pokrenuti početkom godine, diskretne su reklamne poruke koje se pojavljuju na stranici Facebooka korisnika i govore mu da jedan od njegovih “prijatelja”, čije se ime i fotografija pojavljuju, “voli” proizvod oglašivača, prenosi HRT.