Čelnik grčke ljevičarske stranke SYRIZA Alexis Tsipras isključio je mogućnost osnivanja vlade nacionalnog jedinstva sa strankama koje podupiru program međunarodne pomoći, nakon izbora 17. ovog mjeseca koji bi mogli odlučiti hoće li Grčka ostati u eurozoni ili ne…

Umjesto toga, predsjednik SYRIZA-e izjavio je da će, bude li izabran, voditi vladu protiv mjera štednje koje traže EU i MMF. “Nakon dvaju uzastopnih izbora, narod traži jasan smjer”, rekao je Tsipras  novinarima odbacujući pristup Evangelosa Venizelosa, čelnika socijalističkog PASOK-a koji je rekao da Grčka riskira socijalne nemire – ako u proces donošenja teških odluka ne budu uključene sve stranke.

Po internim stranačkim anketama koje su prenijela dva grčka lista, stranka Nova demokracija, koja je za međunarodnu pomoć, ima tijesnu prednost pred radikalno lijevom strankom SYRIZA, no čini se da niti jedna nije dovoljna snažna da sama formira vladu. PASOK daleko zaostaje i za Novom demokracijom i za SYRIZA-om, ali bi mogao imati važnu ulogu u formiranju koalicijske vlade.