Unatoč očekivanoj stagnaciji gospodarstva eurozone u prvom tromjesečju zabilježen je pad od 0,1% na godišnjoj razini dok je u odnosu zadnje tromjesečje 2011. zabilježena očekivana stagnacija…

Negativan doprinos gospodarstvu eurozone imao je značajan pad investicija od 1,4% (pri tome je zabilježeni pad u građevinarstvu iznosio 1,1%) dok je izvoz zabilježio rast od 1 posto.

S druge strane je državna potrošnja zabilježila blagi rast od 0,2% dok osobna potrošnja nije zabilježila nikakve promjene. Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u travnju je zabilježila pad na godišnjoj i na mjesečnoj razini. Tako je unatoč očekivanom rastu pad na godišnjoj razini iznosio 0,7% (mjesečno -2,2%).

Rast je zabilježen jedino u kategoriji energije dok sve ostale komponente bilježe pad. ECB je očekivano zadržala referentni kamatnjak na 1%. Na američkom tržištu rada negativne rezultate bilježi pokazatelj broja zahtjeva za nezaposlene. Naime i posljednjem tjednu svibnja njihov broj je narastao iznad očekivanja te je iznosio 3,293 milijuna dok je s druge strane, zabilježen pad broja zahtjeva za novonezaposlene koji je u prvom tjednu lipnja iznosio 377 tisuća (ispod očekivanja).

Rejting agencija Fitch smanjila je dugoročni kreditni rejting Španjolskoj s A na BBB uz negativne izglede zbog visokih troškova dokapitalizacije bankovnog sustava i pada gospodarstva. Unatoč tome jučerašnje španjolsko desetogodišnje izdanje bilo je popraćeno solidnim interesom investitora. Obveznice u vrijednosti 2,074 mlrd eura plasirane su uz prosječan prinos od 6,044 posto.

Strah da će europska kriza usporiti globalni oporavak i utjecati na SAD izrazio je i sam Bernanke, a Kina je po prvi put od 2008. smanjila referentnu kamatnu stopu i ublažila uvjete poslovanja bankama. Prinosi na američke obveznice zadržavaju se na minimalnim razinama, prenose RBA analitičari.