Grčko gospodarstvo ponovo je zabilježilo pad aktivnosti u prvom ovogodišnjem tromjesečju, smanjivši se za 6,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani pod pritiskom smanjenih plaća, povećanih poreza i rekordne nezaposlenosti…

Preliminarne prognoze za prvo tromjesečje temelje se na podacima koji nisu prilagođeni za sezonski uvjetovane faktore. U prvoj procjeni pad je procijenjen na 6,2 posto, podsjećaju u grčkom statističkom uredu ELSTAT-u.

U posljednja tri mjeseca prošle godine gospodarstvo je na godišnjoj razini smanjeno za 7,5 posto. Manjak u trgovinskoj bilanci smanjio se u prva tri ovogodišnja mjeseca ali ne dovoljno da nadoknadi oštar pad osobne i potrošnje poduzeća.

Osobna potrošnja smanjila se u prvom tromjesečju za 7,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje a bruto kapitalna ulaganja potonula su čak 21,3 posto. “Pozitivna vrijednost u stavci izvoza i pad uvoza nisu amortizirali pad potrošnje i fiksnih kapitalnih ulaganja”, konstatirao je ekonomist National Banka Nikos Magginas.

“Recesijski pritisci neće oslabiti ni u drugom tromjesečju. Neizvjesnost povezana s pogoršanjem stanja na tržištu rada dodatno će ograničiti domaću potrošnju a potpora izvoznih sektora trebala bi biti slaba”, napominje Magginas.

Nezaposlenost je u ožujku dosegnula novi rekord od 21,9 posto. Očekuje se da će se grčko gospodarstvo u ovoj godini smanjiti za pet do 5,3 posto, ako se uzmu u obzir najnovije prognoze središnje banke i Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Podaci objavljeni u petak dodatno će zaoštriti zahtjeve za preispitivanjem uvjeta iz programa međunarodne pomoći uoči novih parlamentarnih izbora, zakazanih za 17. lipnja.