Zatvori
Poslovni Puls
23/05/2012

Propast Lehman Brothersa izgledat će kao piknik u odnosu na GREXIT

CNN-ov voditelj i ekonomski analitičari nije optimističan oko vjerojatnosti da će Grčka ostati unutar eurozone...

"Debela žena samo što nije zapjevala. Vrijeme je da se skinu pomoćni kotači. Možete koristiti koju god izreku hoćete, ali činjenice su nepobitne. Grčko članstvo u eurozoni je neodrživo u postojećim uvjetima i svi to znaju. Samo je pitanje što će biti katalizator tog odlučujućeg koraka", smatra ugledni CNN-ov ekonomski analitičar i voditelj Richard Quest, prenosi Index.

Bez obzira na to što se svi polako spremaju na scenarij grčkog izlaska iz eurozone, Quest napominje kako među europskom politikom elitom i dalje vlada mantra, koja graniči sa samoobmanom, a prema kojoj svi žele da Grčka ostane u eurozoni, da poštuje svoje obveze, ali i da je na grčkom narodu da odluči hoće li ostati u monetarnoj uniji.

Iako je riječ o pili naopako i prebacivanju loptice, ipak je jasno kako bi izbori sljedećeg mjeseca definitivno mogli biti prijelomna točka grčkog puta. Tu se krije i jedan svojevrsni paradoks: ankete pokazuju kako većina Grka želi ostati u eurozoni, ali i da ih većina podržava radikalno lijevu koaliciju Syriza, koja se protivi mjerama štednje i bailout ugovoru. Ugovoru čiji bi raskid automatski značio izlazak iz eurozone.

"Ukoliko se Syriza ne bude držala mjera štednje, grčka vlada neće primati novac iz bailout programa i neće moći plaćati svoje dugove. A kad se dogodi bankrot, onda neće biti lijepo. Grčke banke će se raspasti, nezaposlenost narasti u nebesa, a vjerojatni su i ulični izgredi", smatra Quest. On napominje da, iako svi spominju pozitivne primjere Argentine i Rusije koje su se nakon bankrota snažno oporavile, nešto tako komplicirano poput sanacije grčkog bankrota i izlaska iz eurozone dosad nije napravljeno, bar ne u tako međusobno povezanom i isprepletenom svijetu.

"Reći ću to jasno i glasno. Propast Lehman Brothersa 2008. godine izgledat će kao čajanka u usporedbi s ovim ako nešto krene po zlu. Zabrinjava vjerojatnost da ako padne Grčka, ona neće biti jedina koja će potonuti", tvrdi Quest, dodajući da mu je isto potvrdio i mađarski ministar financija.

Jasno je kako najveći problem leži u Španjolskoj, jer je ona prevelika da je se potpuno sanira bailout modelom koji je primijenjen na Grčkoj, a ujedno je i prevelika da padne. "Ukoliko Španjolska upadne u još dublju nevolju, projekt euro je gotov. Svi europski dužnosnici su mi potvrdili da je to nova crta obrane. Grčka je otišla predaleko i mora joj se dopustiti da padne, ali Španjolsku će se braniti do zadnje kapi krvi. Stoga očekujem da će europski lideri naći način da sa Španjolske, a i Portugala, dignu čizmu štednje", piše Quest.

Pritom napominje kako su europski lideri napravili grešku u pristupu Grčkoj, jer su nametnute mjere štednje bile prebrutalne, zbog čega je zemlja naposljetku izgubljena.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram