Zatvori
Poslovni Puls
21/05/2012

Radimir Čačić se ne šali: Hrvatska će početi izvoziti ili nestati!

Stabilno poslovno i pravno okruženje i kontinuitet zakonske regulative od najmanje 15 godina te oporavak investicija uvjeti su razvoja izvoznih djelatnosti, rekao je predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago na 7. konvenciji hrvatskih izvoznika...

Potrebu za investiranjem u proizvodnju za izvoz i supstituciju uvoza naglasio je i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Bago je kazao kako izvoznici pozdravljaju spremnost Vlade za dokapitalizacijom Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), smanjenje doprinosa i neporeznih nameta te pomoć tvrtkama koje će nakon ulaska Hrvatske u EU imati poteškoća u poslovanju u zemljama CEFTA-e, prenosi HRT.

Darinko Bago kaže kako samo izvoz tehnološki modernih proizvoda s visokom dodanom vrijednošću može podići BDP i standard stanovništva, ali da nema ozbiljnijih investicija u izvozne grane ili supstituciju uvoza. Trenutno je u Hrvatskoj oko 10 posto tvrtki izvoznika, a izvoz roba i usluga sudjeluje sa 40,7 posto u BDP-u, što je premalo u odnosu na inozemni dug, kaže Bago.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić kazao je kako Hrvatska mora angažirati velike neiskorištene potencijale i usmjeriti domaću pamet u stvaranje inovativnih proizvoda. Tržište će se ulaskom Hrvatske u EU otvoriti, a mi trebamo jačati svijest o vlastitom identitetu i vrijednostima, kaže Čačić.

Naglasio je potrebu za investiranjem u izvozne proizvode i supstituciju uvoza pri čemu je spomenuo mirovinske fondove kao potencijalne ulagače. Zaključio je da je pred nama perspektiva "izvoziti ili nestati" te izrazio uvjerenje u uspjeh.

Najuspješnijim izvoznicima za 2011. godinu dodijeljene su nagrade "Zlatni ključ". Najbolji veliki izvoznik je tvrtka Končar - energetski transformatori, srednji Končar - mjerni transformatori, a mali tvrtka A.M.S. biomasa koja se bavi preradom drvne sirovine. Nagradu za najinovativnijeg izvoznika u 2011. godini dobila je tvrtka P.P.C. Buzet koja proizvodi automobilske dijelove, javlja HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram