Ono što je do prije nekoliko godina bilo nezamislivo – jučer se odigralo u Kaliforniji i New Yorku, a cijeli svijet je gledao…

Facebook je izašao na burzu i sada vrijedi nešto više od 105 milijardi dolara.

Pročitajte to još jednom…105…MILIJARDI…dolara.

Bez obzira na sve kritike (često opravdane) o Facebookovoj precijenjenoj vrijednosti, neučinkovitom oglašavanju, problemima s osobnim podacima korisnika i još stotine sitnica o kojima smo ovih dana čitali opširne analize i komentara – Mark Zuckerberg je zaslužio jedan veliki pljesak. I da, pročitali smo one poruke iz Facebokovih prvih dana zbog kojih “Zuck” zbilja izgleda kao napuhani se*onja.

Ali svejedno – Zuckerberg od nas može i MORA dobiti palac prema gore.

Zašto?

Možda zbog činjenica da je Facebook prije osam godina bio tek nakupina računalnih algoritama s velikim potencijalom. Da, s ogromnim potencijalom. Ali taj potencijal su imali i drugi – i nisu ga iskoristili. Dovoljno je da se prisjetimo MySpacea, ConnectU-a ili Friendstera. Svi su oni u jednom trenutku bili puno populrniji od Facebooka, ali su implodirali – a na kraju je ostao samo Facebook i Zuckerberg kao idejni vođa, lider koji personificira sve što danas čini Facebook.

Zuckererg nije tip s kojim bismo voljeli popiti pivo u subotu navečer. Vrlo vjerojatno ne bismo imali niti priliku za to jer on večeri radije provodi u Facebookovom sjedištu u Menlo Parku gdje piše opširne upute svojim programerima i inženjerima. Zuckerberg nije super zabavljač – nema karizmu Stevea Jobsa, ima vidno izražene asocijalne karakteristike, uvijek oblači istu dosadnu odjeću i ne pojavljuje se na važnim hip događajima. Osim ako ga ne pozove Barack Obama. Za njega će obući i kravatu.

Ali Mark Zuckerberg učinio je nešto što malo kome polazi za rukom.

U samo osam godina, doslovno iz NIČEGA – izgradio je kompaniju danas vrijednu više od 100 milijardi dolara. Stvorio je nekoliko tisuća radnih mjesta u samom Facebooku, tisuću milijunaša i milijardera i više stotina tisuća radnih mjesta u tehnološkoj industriji (community menadžeri, oglašavanje, Zynga…). Nepovratno je izmijenio tehnološko – medijsku industriju i samo tkivo modernog društva.

“Ali imao je kapital!” Da, to je istina. Ali imao je i muda odbiti Yahoo-vu tada suludu ponudu za preuzimanje tešku milijardu dolara. Govorimo o 2006. godini kada nitko u Hrvatskoj nije imao pojma da postoji nešto pod nazivom Facebook. Tko bi to bio sposoban napraviti?

Facebook danas može s ponosom predstavljati “can do” meritokratski duh Silicijske doline koji ispred sebe ruši sve koji stoje na putu napretku, daljnoj evoluciji, novim redovima računalnog koda.

Facebook nam je donio naporne statuse i “duck face” fotografije, ali i nadahnuo čitavu generaciju klinaca diljem svijeta koji će se sada usuditi sanjati velike stvari.

Nije vrijeme za petetiku i hrabre tvrdnje da Facebook može spašavati živote, rušiti vlade i mijenjati društvo.

Ima nešto još puno važnije…

Zbog Facebooka jedan 16-godišnji programer misli da može promijeniti svijet.

I to je sasvim dovoljno da Zuckerberg od nas dobije jedan veliki “LIKE”.