Zatvori
Poslovni Puls
15/05/2012

BOOM - i zlato više nije sigurno utočište za ulagače na svjetskom tržištu

Financijska previranja u eurozoni i usporavanje gospodarskog rasta na globalnoj razini odrazili su se ne samo na cijene nafte i njezinih derivata, već i na cijene zlata, kojeg su mnogi sve do danas smatrali "sigurnim utočištem" za investitore...

Stručnjaci se pitaju - što je točno uzrokovalo pad cijene zlata, koje je u ovom mjesecu dostiglo najnižu cijenu u godini?

Kada se nađemo u financijskoj krizi, poput današnje, novac investitora najčešće odlazi u "sigurna utočišta", a mnogi su smatrali da je ulaganje u zlato upravo jedno od njih. Umjesto toga, dogodilo se sasvim suprotno, cijena zlata je drastično pala. Investitori su se "uključili" u "nerizični mod" i koncentrirali na dvije osnovne stvari - lošu ekonomsku situaciju u svijetu i fijasko u najvećoj američkoj investicijskoj banci JPMorgan Chase, koja je nedavno zabilježila gubitak od 2 milijarde dolara.

Prema mišljenju Kevina Gradyja, trgovca zlatom iz tvrtke Phoenix Future&Options, investitori se ovog puta nisu okrenuli ulaganju u zlato jer ono na svjetskom tržištu nije postiglo željenu cijenu od 1.700 dolara za uncu. Umjesto toga, njegova cijena najniža je u ovoj godini i iznosi 1.523 dolara za uncu, prenosi Index.

Analitičarka za trgovinu u Barclaysu Suki Cooper napominje kako je potražnja na tržištu robe na globalnoj razini za sada još uvijek "elastična", ali da predstavlja još jedan faktor rizika koji valja promatrati. Barclays je nedavno prognozirao prosječnu cijenu zlata za 2012. godinu i smjestio je na 1.716 dolara za uncu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram