Zatvori
Poslovni Puls
15/05/2012

Ponavlja se američki scenarij: Srpskim bankama prijeti urušavanje zbog hipotekarnih kredita?

U svijetu su mnoge banke propale zbog toga što nisu mogle naplatiti dugove. Srpske Novosti pišu kako je takav scenarij izgledan i u Srbiji...

Naime, banke imaju pod zalogom čak 934 tisuće nekretnina, ako građani neće moći plaćati rate kredite nego će aktivirati hipoteke moglo bi doći do bankrota banaka i mnogih poduzeća. Upravo to je razlog što su mnogi dugovi kompanija u Srbiji "zamrznuti", pišu Novosti.

Potvrdu napisa Novosti vide u gubitku Agrobanke koji iznosi 29,4 milijarde dinara, radi se o gubitku većem od cjelokupne dobiti pet najvećih banaka u Srbiji i koji je najveći krivac za to da bankarski sektor posluje s minusom prvi put nakon deset godina.

Agrobanka je zapala u probleme jer je odobravala kredite tvrtkama koje ih nisu mogle vraćati, a imala je premali kapital da bi mogla podnijeti čekanje isplata rata.

"Banke nevoljko aktiviraju hipoteke, pogotovo velikih poduzeća koja ne mogu vraćati kredite, jer bi to povuklo u propast i same banke", pričaju za Novosti iz jedne strane banke u Srbiji dodajući kako su spremni čekati rate te da što se tiče građana ipak malo češće aktiviraju hipoteke, iako prođe i tri godine da bi se provela naplata potraživanja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram