Zatvori
Poslovni Puls
10/05/2012

Švedski ulagači MOŽDA zainteresirani za ulaganja u energetski i infrastrukturni sektor

U zagrebačkom hotelu Westin održan je Investicijski summit (Investment Summit Croatia and SEE)...

Organizirali su ga veleposlanstvo Švedske i Švedsko trgovinsko vijeće uz potporu Ministarstva gospodarstva, HUP-a i HGK. Forum je okupio nekoliko stotina sudionika, uz sudjelovanje poznatih švedskih tvrtki kao što su Scania, Saab i Ericsson. Sektori interesa su energetika i infrastruktura.

"Vlada bi trebala raditi na osiguranju stabilnijeg poslovnog okružja bez prečestih izmjena propisa i na svladavanju administrativnih zapreka ulaganjima te na unapređenju profesionalnosti javnog sektora", kazala je direktorica Ekonomskog instituta Zagreb Sandra Švaljek. Dodala je kako EIZ u ovoj godini očekuje negativnu stopu rasta BDP-a, a učinak mjera fiskalne konsolidacije tek u idućim godinama.

Predsjednica uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević upozorava da nijedna država nije konkurentna u svemu te da je ključno odrediti industrijska područja u kojima će se graditi međunarodna konkurentnost. Posebno se zalaže za ohrabrivanje ulaganja u istraživanje i razvoj, gdje je Hrvatska s udjelom od 0,7 posto BDP-a pri europskom dnu.

Član uprave Erste banke Christoph Schoefboeck za veći uspjeh Hrvatske u privlačenju stranih ulaganja preporučuje stvaranje industrijskih klastera kakvi bi mogli biti prehrambeni i turistički. Viša ekonomistica u uredu Svjetske banke u Hrvatskoj Sanja Madžarević-Šujster rekla je da Svjetska banka za ovu godinu očekuje pad realnog BDP-a u Hrvatskoj za jedan posto.

Direktor HUP-a Davor Majetić upozorio je kako HUP-ove analize pokazuju da se zapreke ulaganjima i općenito razvoju poduzetništva u Hrvatskoj ne smanjuju pri čemu je naglasio probleme s lokalnom upravom, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram