Predsjednik grčke socijaldemokratske stranke PASOK i donedavni ministar financija Evangelos Venizelos optužio je Njemačku da je u posljednje dvije godine na pomoći Grčkoj zaradila 400 milijuna eura..

Naime, Evangelos Venizelos u jeku predizborne kampanje tvrdi da Njemačka zarađuje od visokih kamata koje Grčka isplaćuje, prenosi DeutscheWelle.

Njemački ekonomisti ne slažu se s tom konstatacijom koju, na primjer, glavni ekonomist Commerzbanke Jörg Krämer naziva “potpunom besmislicom” jer je Grčka od Njemačke “dobila kredite pod posebnim uvjetima s kamatama koje ni u kom slučaju ne pokrivaju rizik koji iz tih kredita proizlazi”. Kada njemački ministar financija Wolfgang Schäuble govori kako Njemačka od Grčke naplaćuje kamate i na tome zarađuje, on to radi kako bi umirio svoje birače, uvjeren je Krämer.

Kad je u pitanju financijska budućnost Grčke, Krämer je mnogo manje optimističan od Schäublea koji je uvjeren u napredak. Zabrinut je i Alexander Kritikos s Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja koji strahuje kako se Grčka, a time i cjelokupna zona eura, neće tako brzo izvući iz dužničkog ropstva.

Žestoki istup bivšeg grčkog ministra financija: Njemačka je na nama zaradila 400 milijuna eura!