Zatvori
Jasmin Hadzic
30/04/2012

Upoznajte mlade zagrebačke studente koji su lansirali društvenu mrežu - konkurenciju Facebooku!

Evo tko se zapravo krije iza one "hibridne" društvene mreže Wow.hr čije je prošlotjedno lansiranje iznenadilo mnoge u tehnološkim krugovima...

Nećete vjerovati - ali tri zagrebačka studenta vjeruju kako su otkrila pravu kombinaciju da Vas s Twittera i Facebooka odvuku na svoju, "domaću", društvenu mrežu Wow.hr. Ni nama nije bila jasna ideja "frontalnog" napada na najmoćniju svjetsku društvenu mrežu, pa smo odlučili doznati pravu istinu u razgovoru sa suosnivačima, inače studentima zagrebačkog Tehničkog Veleučilišta.

Iz Wow.hr-a poručuju kako im je jasno da su Facebook i Twitter iznimno popularni u Hrvatskoj, ali su istovremeno uvjereni da njihova kombinacija portala i društvene mreže nudi puno više od pukog digitalnog povezivanja. Od stranica za kućne ljubimce do virtualnih novčića i simboličnih (virtualnih) nagrada, ovi mladi tehnološki poduzetnici nadaju se da su pronašli dobitnu formulu za "društveni" uspjeh na hrvatskom internet prostoru.

"Ponudili smo najnovije vijesti i događanja, mogućnost da predstavite i svoje kućne ljubimce, pišete blog ili saznajete informacije na forumu, pronalazite nove ljude...Ovo je tek početak, s vremenom ćemo ponuditi još mnogo više sadržaja. Baziramo se na hrvatsko, a ne globalno tržište i vjerujemo da je naša posebnost tako jednostavno, a opet kvalitetno spajanje više različitih modela stranica u jedinstveni portal", tvrde osnivači.

Kako Hrvate planiraju odvojiti od sveprisutnog Facebooka i sve popularnijeg Twittera, koliko su zadovoljni prvim reakcijama javnosti i kako planiraju monetizirati svoju društvenu mrežu - doznajte u kratkom intervjuu sa suosnivačima Wow.hr-a Milanom Gostimirom, Marinom Zenićem i Tomislavom Šeremetom koji su nam izašli u susret i objasnili sve što moramo znati o Wow.hr-u.

Da li ste zadovoljni početnom reakcijom na Wow.hr?

Moramo priznati da smo zadovoljni reakcijom! Oni koji su se registrirali i vidjeli kako Wow izgleda iznutra, ostavljali su poprilično dobre komentare. Moramo zahvaliti i domaćim IT portalima koji su popratili otvorenje Wow.hr-a.

Možete li s nama podijeliti broj registriranih korisnika Wow-a?

Polako, prošlo je tek tjedan dana od predstavljanja. Ovo je dugoročni projekt i predstaviti ćemo još mnogo zanimljivosti. Vjerujemo kako će ljudi prepoznati potencijal ovakve domaće zajednice.

Bez obzira na Vaš entuzijazam, svi dosadašnji pokušaji da se zaprijeti Facebooku su propali (komercijalno). Po čemu ste Vi bolji od jednog Trosjeda ili neke druge domaće društvene mreže?

Stvar je jednostavnog surfanja! Pregledno sučelje koje ima tako puno mogućnosti nešto je nešto što nas čini jačim od bilo koje druge domaće društvene mreže.

Ovo su samo neke od posebnosti Wow-a:

- integracija Facebooka i Twittera - jednostavno objavljivanje i podjela sadržaja (status, slika, video, glazba), dobivanje obavijesti na Facebooku nakon označavanja (tagiranje) prijatelja i slično

- personalizacija - filtriranjem možete odabrati samo ono što vas zaista zanima

- privatnost - postavke privatnosti možete odrediti za svaku radnju na stranici.

Skupljanje novčića za aktivnosti, slanje zabavnih darova prijateljima i mnoge druge stvari nešto je zbog čega Wow realno nema konkurenciju na domaćem tržištu. Isto tako, naša stranica za razliku od drugih portala nema reklama koje iskaču, a trenutno uopće nemamo reklame! Wow je apsolutno prilagođen korisniku!

Ne pokušavamo zaprijetiti niti očekujemo da će se zbog nas napuštati Facebook. Kao stazu na svom putu nismo odabrali borbu protiv Facebooka već stvaranje mjesta na internetu gdje bi se Hrvatska spojila u jednu jedinstvenu cjelinu..


Koliko dugo vremena radite na ovom projektu?

Na ovom projektu intenzivno radimo više od 6 mjeseci. U ovo smo ušli sami, bez ičije pomoći i zapravo je nevjerojatno što smo sve uspjeli postići u tako kratkom vremenu.

Imate li planove za monetizaciju? (oglasne jedinice, virtualna valuta!?)

Imamo nekoliko ideja. Male startup tvrtke naći će svoju korist jer će zakupom određenog paketa moći riješiti probleme kao što su smještaj stranice i pronalaženje korisnika kojima će nuditi uslugu. Tvrtke će unutar portala ima mogućnost otvaranja vlastitih stranica, na kojima će im se ponuditi razne pogodnosti kao što su: web-shop, kontakt forma, statistika, video, slike, pitanja i odgovori, uređivanje stranice, ankete, pod-domena, vlastita email adresa. Baziramo se na hrvatsko, a ne globalno tržište te vjerujemo kako će hrvatske tvrtke htjeti zaštititi svoj brend.

Virtualna valuta (novčići) moći će se zamijeniti za stvarne darove. Znači, svaka aktivnost na stranici će se nagrađivati, a nagrade će se moći izabrati iz našeg eDućana. Počinjemo sa simboličnim nagradama, a ukoliko određeni sponzor prepozna potencijal ovog projekta, vjerujemo da u kratkom vremenu možemo privući veliki broj korisnika.

Što je sljedeće za Wow?

Idemo radije korak po korak. Tko zna što nas sve čeka na ovom putu...

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram