Zatvori
Poslovni Puls
27/04/2012

Svjetsko tržište: Pad povjerenja potrošača u eurozoni, loše vijesti s američkog tržišta rada...

U četvrtak je dan bio razmjerno bogat ekonomskim objavama dok su u fokusu bile objave ekonomskog i povjerenja potrošača...

Tako je povjerenje potrošača u eurozoni skliznulo s -19,8 na -19,9 u travnju (iako je očekivana stagnacija) kao i ekonomsko povjerenje koje je također zabilježilo pad te je iznosilo 92,8.
Pad oba pokazatelja posljedica je rastuće zabrinutosti oko razvoja krize u eurozoni. Doprinos padu imao je i pokazatelj poslovnog povjerenja u Italiji koji je zabilježio iznadočekivani pad te je iznosio 89,5 (očekivano 92,1).

S druge strane, povjerenje potrošača u Velikoj Britaniji zabilježilo je u ožujku razmjerno snažan rast te je s 44 naraslo na 53 što je njegova najviša razina u posljednjih devet mjeseci. Stopa inflacije u Njemačkoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u travnju je na godišnjoj razini iznosila 2,0% dok je na mjesečnoj razini iznosila 0,1% što predstavlja njeno blago usporavanje. Tako je uslijed smanjenih stopa rasta cijena energije stopa inflacije pala na najnižu razinu u posljednjih 14 mjeseci.

Tržište rada u SAD-u i dalje bilježi negativne trendove. Tako je u trećem tjednu travnja zabilježen veći broj naknada za novonezaposlene od očekivanja te je iznosio 388 tisuća (što je nakon revidiranih podataka za tisuću naknada manje u odnosu na tjedan prije). Dok su naknade za nezaposlene zabilježile rast za 3 tisuće te je njihov broj, unatoč očekivanom padu, dosegao 3,315 milijuna zahtjeva.

Potražnja za sigurnim utočištima jučer je dominirala inozemnim tržištima osobito nakon pada indeksa povjerenja u eurozoni te objave indeksa potrošačkih cijena u Njemačkoj koji potvrdio najniži rast potrošačkih cijena u posljednjih četrnaest mjeseci.

Prinosi periferije (Italije i Španjolske) su porasli. Na američkom tržištu, osim prelijevanja negativnog sentimenta iz Europe, tržište rada nastavlja obeshrabrivati investitore, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram