Čudite se zašto je Facebook platio milijardu dolara za Instagram – servis koji ima oko 30 milijuna korisnika, ali i prihode od točno 0 (nula) dolara? Niste jedini…

“Mislim da je vrijeme da postavimo pitanje. Tko zapravo upravlja Facebookom”, pita se Trip Chowdhry, izvršni direktor analitičke kuće Global Equities Research (GER). U razgovoru za Benzingu, Chowdhry ističe kako preuzimanje Instagrama za čak milijardu dolara u dionicama i gotovini – nema smisla.

Morate pogledati kako se Jon Stewart sprdao s Facebookovim preuzimanjem Instagrama (VIDEO)

“Zar mislite da bi normalna osoba platila milijardu dolara za tvrtku s deset zaposlenika i prihodima od 0 dolara. Tko bi kupio nešto takvo? Fondovi rizičnog kapitala! Oni kupuju jednu tvrtku u balonu s kapitalom druge tvrtke u balonu”, navodi Chowdhry.

On smatra kako je Mark Zuckerberg samo formalno vođa Facebooka, dok zapravo najvećom svjetskom društvenom mrežom upravljaju veliki ulagački fondovi koji u Facebook “utapaju” kompanije s napuhanom vrijednošću kako bi tako umjetno podigli Facebookovu procijenjenu vrijednost.

“To mi govori da Mark Zuckerberg nije za kormilom”, kaže Chowdhry i napominje kako Instagramova baza korisnika (koja je od Facebookovog preuzimanja narasla za čak 10 milijuna!) ne može biti razlog zašto je Zuckerberg ispisao ček od milijardu dolara osnivačima Instagrama i njihovim ulagačima. “To više nema nikakvog smisla. Želim da mi samo jedna osoba na svijetu objasni zašto Instagram vrijedi milijardu dolara.”

Kako god bilo – Chowdhry nije jedini skeptik, brojni analitičari pitaju se zašto je Facebook preuzeo Instagram samo nekoliko tjedana prije najavljenog izlaska na burzu koji će kompaniju iz Kalifornije vrednovati na oko 100 milijardi dolara.

Pročitajte još:

Jeste li znali da se u kladionici možete kladiti i na sljedeću akvizicijsku metu Facebooka?

Evo tko je sve okrenuo opaku lovu na Facebookovom preuzimanju Instagrama

Foto: Flickr