Zatvori
Poslovni Puls
17/04/2012

Todorić ulazi u zdravstvo: Agrokor u postupku preuzimanja Poliklinike Nemetova

Agrokor je preuzeo od švicarskog osiguravajućeg društva Basler osiguranje zagrebačku Polikliniku Nemetova, najstariju hrvatsku privatnu zdravstvenu ustanovu, doznaje Jutarnji list...

Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, Basler osiguranje odlučilo se na ovaj potez jer se povlači s hrvatskog tržišta nezadovoljno financijskim rezultatima u sektoru osiguranja.

Ulaskom Agrokora u sektor, koji unatoč krizi, raste, doći će i do jače liberalizacije na hrvatskom tržištu zdravstvenog osiguranja, zbog čega bi to tržište moglo imati godišnje prihode veće od milijardu kuna. Trenutačni monopolist je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji ubire prihode od obveznog osiguranja, dok privatnici pružaju tek usluge dodatnog osiguranja.

Poliklinika u Nemetovoj zapošljava 80-ak djelatnika, a iako je u prvom tomjesečju prošle godine imala prihode od oko 7 milijuna kuna, u velikim je financijskim problemima, piše Jutarnji.

Budući da Agrokor zapošljava više od 35 tisuća ljudi, ta golema kompanija mogla bi Poliklinici Nemetova u vrlo kratkom vremenu donijeti povećanje korisnika zdravstvenih usluga, a samim time i rast prihoda. Time će se Poliklinici osigurati profitabilno poslovanje, pa čak i ako bude radila samo unutar koncerna Agrokor, i to isključivo kao kao ustanova za usluge iz privatnog zdravstvenog osiguranja.

Preuzimanjem Poliklinike Nemetova, Agrokor možda planira krenuti stopama kojima je prije nekoliko godina krenuo Wallmart, najveći svjetski lanac supermarketa.

Oni su, naime, razvili koncept Wallmart Clinics, a radi se o malim ambulantama u Wallmartovim supermarketima.

Te male ambulante iznajmljene su klinikama i bolnicama, a vode ih liječnici opće prakse, U njima svi kupci po povoljnim cijenama mogu dobiti osnovne informacije o zdravlju ili, pak, obaviti neke jednostavnije preglede.

No, takav poslovni model u Hrvatskoj trenutačno nije moguć, zaključuje tekst Jutarnjeg lista.

Pročitajte još:

- Agrokor danas postao dio prestižne europske mreže prehrambenih proizvođača FoodDrinkEurope

- Velike promjene na domaćoj marketinškoj sceni: Agrokor prodaje svoj udio u Unex-u?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram