Zatvori
Poslovni Puls
16/04/2012

Energetska renesansa u zaleđu Splita: Grade se vjetroelektrane vrijedne više od 600 milijuna eura?

Županijski program korištenja obnovljivih izvora energije na području Splitsko-dalmatinske županije predviđa 20 lokacija za korištenje sunčeve energije, odnosno izgradnju solarnih elektrana, od kojih bi većina bila na kopnenom dijelu, a pet na otocima...

Kada je riječ o vjetroelektranama, u planu je 30 lokacija na kopnenom području budući da, prema važećim odredbama, vjetroelektrane ne smiju biti u priobalju i na otocima, doznaje Slobodna Dalmacija.

Prema postojećem Registru obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, instalirana snaga na području naše županije u fotonaponskim sunčevim elektranama jest oko 20 MW, investicija vrijedna ukupno od 50 do 60 milijuna eura. Što se tiče vjetroelektrana, u Registru ima oko 1500 MW. Realno je očekivati da bi se u nekakvoj prvoj fazi realiziralo oko 600 MW. S obzirom na provedene prethodne aktivnosti investitora može se procijeniti da će se usvajanjem prostornog plana Splitsko-dalmatinske  županije stvoriti osnovni uvjeti za ostvarenje investicija u vjetroelektrane u ukupnom iznosu od oko 600 milijuna eura, ističe  Ranko Vujčić, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i EU integracije Splitsko-dalmatinske županije.

"Donošenje izmjena i dopuna Prostornog plana je u fazi završne procedure priprema za njegovo usvajanje na Županijskoj skupštini. Očekujemo da bi plan do srpnja ove godine trebao biti i usvojen", govori Vujčić dodajući kako je i ranije, važećim prostornim planom, bilo predviđeno 25 lokacija za elektrane na vjetar i dvije za sunčeve elektrane.

Pročitajte još:

- Ostatak svijeta naprijed – Hrvatska natrag: Država reže otkupne cijene električne energije iz obnovljivih izvora?

- Zelena energija sve zanimljivija: Končar gradi vjetroelektranu vrijednu više od 200 milijuna kuna

Foto: flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram