Zatvori
Poslovni Puls
27/03/2012

RBA analitičari: Uskrs donosi prvu veću potražnju za sezoncima, očekujemo blagi pad nezaposlenosti

Preliminarni podaci s tržišta rada o stopi nezaposlenosti potvrdili su očekivani prelazak razine od 20 posto...

Tako je za mjesec veljaču registrirana stopa nezaposlenosti iznosila 20,1% što je najviša razina od travnja 2003. godine, a u odnosu na veljaču prošle godine viša je za 0,5 postotnih bodova. Iako početak godine karakterizira sezonsko povećanje broja nezaposlenih i stope nezaposlenih, dugotrajna kriza u gospodarstvu dodatni je i ključni čimbenik teške situacije na tržištu rada. Tako su najveći udio u broju novoprijavljenih nezaposlenih osoba činile osobe koje su u evidenciju došle izravno iz radnog odnosa, oko 60,5%, što je posljedica gubitka starih radnih mjesta.

Nadalje, tijekom posljednje tri godine nezaposlenost je značajno porasla i kod mladih osoba zbog slabe gospodarske aktivnosti i posljedičnog izostanka stvaranja novih radnih mjesta.

"S dolaskom proljeća očekujemo usporavanje negativnih trendova na tržištu rada te postupni pad broja i stope nezaposlenosti. Tako bi već stopa nezaposlenosti za ožujak mogla reflektirati zaustavljanje rasta broja nezaposlenih te biti na sličnoj razini kao i u veljači. Nakon toga, uskršnji blagdani i početak turističke predsezone trebali bi potaknuti potražnju za sezonskim radnicima pa bi se stopa nezaposlenosti trebala smanjivati.

Međutim, s obzirom na očekivani pad gospodarske aktivnosti i najavljeno smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru (kroz neprodužavanje ugovora na određeno) te razmjerno učestale stečajeve, u ovoj godini očekujemo nastavak rasta broja nezaposlenih i stope nezaposlenosti, pri čemu bi prosječna registrirana stopa nezaposlenosti mogla iznositi 18,5% (u 2011. je iznosila 18%)", poručuju analitičari Raiffeisenbanka.

Pročitajte još:

- Ministar Mrsić: Hrvati moraju promijeniti radnu filozofiju, ne može se više u istoj tvrtki raditi do mirovine

- Ministar poduzetništva raspolaže s 376 milijuna kuna za otvaranje više od 4.000 novih radnih mjesta

Foto: Flickr/designwashere.com

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram